latinica  ћирилица
19/06/2021 |  19:07 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Turski investitor spreman da uloži 85 miliona evra u solarni park (VIDEO)

Samit procesa saradnje u Јugoistočnoj Evropi pokazao je da su strani investitori zainteresovani za ulaganja. Turska je sa još nekoliko zemalja jedna od najvećih u BiH.
Solarni paneli - Foto: ilustracija
Solarni paneliFoto: ilustracija

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je višemilionska ulaganja iz oblasti solarne energije.

Treći put u mandatu, drugi u vrijeme pandemije, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan sastao se sa kompletnim sazivom Predsjedništva BiH.

Ako se za političke odnose BiH i Turske može reći da idu uzlaznom putanjom, onda se za ekonomske može reći da stagniraju. To govore brojevi. U 2019. godini direktne strane investicije u BiH su iznosile 699 miliona KM, iz Turske tek 405 miliona. Na 11. je mjestu na listi zemalja najznačajnijih stranih investitora u BiH, sa učešćem u ukupnim investicijama od tek 2,7 odsto.

Iza Turske su, na listi zemalja najznačajnijih stranih investitora od 1995. do 2019. u BiH Luksemburg, Saudijska Arabija, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati. Na prvom mjestu je Austrija, a slijede je Hrvatska i Srbija.

Za srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH problem u BiH, uz političku nestabilnost, je i činjenica da ona nije važna stranica u tranzitu ljudi i roba. Osim zvaničnih, kaže, u Antaliji je bilo i susreta na marginama sa potencijalnim investitorima, zainteresovanim za gradnju solarnog parka.

- To je investicija od 85 milona evra i mi treba da nađemo prostor. Naravno, kod nas postoji značajan prostor u Hercegovini. Јedan od planskih dokumenata Evrope je prelazak na zelenu energiju i to je nešto na čemu moramo ubrzano da radimo i prihvatimo svakoga ko je značajan investitor - rekao je Dodik.

Za razliku od BiH, Srbiji ide daleko bolje kada je riječ o privlačenju stranih investicija uopšte, pa i turskih. U BiH je, kada je riječ o stranim investicijama u prethodnih deset godina, rekordna bila 2018. sa 952 miliona KM.

- Mi smo dobrano premašili tri milijarde evra, ali je 2014. i 2015. zaista bilo potrebno da dovodimo investitora po investitora pod ruku, pa da gradimo naš kredibilitet - rekla je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Recept je, kaže Brnabićeva jasan - potrebno je kreirati ambijent u kojem bi investitori znali da im je kapital siguran.

Dodik kaže da su i potencijalni investitori svjesni složene političke situacije u BiH, pa kad se i odluče da investiraju uglavnom sami biraju mjesto, a za primjer navodi potencijalnog turskog investitora koji je izrazio želju da gradi bolnicu za onkološke pacijente.

- Mi dogovoramo da se jedna takva bolnica napravi u Istočnom Sarajevu i on razumije i čak je došao i rekao da želi da to bude u Istočnom Sarajevu, a ne u Federaciji jer smatra da je Republika Srpska stabilnije, fleksibilnije i bolje mjesto za ulaganje - istakao je Dodik.

Ni na primjeru izgradnje jednog od najvažnijih i najvećih infrastrukturnih projekata, auto-puta koji bi Sarajevo povezao sa Beogradom BiH se nije pokazala proaktivnim partnerom. Dok se početak gradnje auto-puta koji će se nadovezati na već postojeću mrežu čeka, Srbija i to o sopstvenom trošku, uveliko gradi most preko Rače koji je spaja sa BiH.

- Poručujem ljudima u Višegradu, Rogatici, Sokocu, Palama i Istočnom Sarajevu da će u narednih par sedmica dolaziti naše ekipe da rješavaju probleme inovinsko-pravnih odnosa kako bismo očistili tu trasu i čim riješimo probleme sa finansiranjem sa turskim partnerima krenućemo odmah da gradimo i trasu - rekao je Dodik.

Upravo gradnja auto-puta, vjeruje se, mogla bi da bude motiv investitorima za dodatna ulaganja. Vjeruje se da bi mogla da poveća i spoljnotrgovinsku razmjenu. Sa Turskom BiH bilježi deficit. U prva četiri mjeseca Turska je u BiH uvezla robu vrijednosti od 303 miliona KM, BiH u Tursku ni pola od toga, oko 120 miliona.