latinica  ћирилица
19/06/2021 |  19:21 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Iz EU fondova i sredstva za oporavak privrede od posljedica pandemije (VIDEO)

Koliko su fondovi Evropske unije dostupni privrednim društvima i kakva su iskustva korisnika - provjerili smo u Gradišci.

Sredstvima iz fondova i programa Unije finansiraju se različiti projekti, od zapošljavanja, preduzetništva, infrastrukture i poljoprivrede, do nauke i kulture.

Sada su na raspolaganju i dodatna, za oporavak privrede od posljedica pandemije.

Kompanija Tikt Manufaktura iz Gradiške bavi se mašinskom obradom metala, izradom prototipova i dijelova za mašinsku i auto industriju u sektoru trkaćih automobila. Kompletnu proizvodnju izvozi na tržište EU, najviše u Njemačku. Skoro svi procesi su digitalizovani. Uz podršku EU, uvode robotizaciju u proizvodnju.

Osim povećanja produktivnosti i efikasnosti, i radnici će steći visoke kvalifikacije.



Gradiška je među uspješnim lokalnim samoupravama u pogledu korištenja sredstava evropskih fondova sa više od 60 odobrenih projekata gradske razvojne agencije i oko šest miliona maraka za razvoj privrede i drugih oblasti.

Bogdan Vicanović, direktor Razvojne agencije Gradiška, kaže da trenutno u Gradišci imaju desetak projekata koji se finansiraju i implementiraju sredstvima EU i međunarodnih donatora, što doprinosi jačanju ljudskih potencijala.

Povećano interesovanje za informisanje o mogućnostima kao i uslovima za dobijanje, posebno bespovratnih sredstva za modernizaciju proizvodnih procesa, još uvijek ne prate kapaciteti firmi, jer je relativno malo privrednih društava koja samostalno rade pripremu i provođenje projektnih prijedloga.

Olivera Radić, rukovodilac Centra za makroekonomiju, unapređenje poslovanja i bonitete Privredne komore Republike Srpske, kaže da je Privredna komora veoma aktivna na ovom polju i da redovno informiše privredu o svim programima pomoći koji su im na raspolaganju, te da pruža savjetodavne usluge.

Osim kadrovskih pretpostavki, uspješnost korišćenja novca iz fondova Evropske unije zavisi i od drugih faktora, poput ključnih strateških dokumenata, efikasnosti lokalnih jedinica i njihove administracije.