latinica  ћирилица
19/06/2021 |  19:47 ⇒ 20:01 | Autor: SRNA

"SNSD nije spreman da budemo dio bilo kakve farse"

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je ta stranka zainteresovana za pregovore u vezi sa Izbornim zakonom BiH, ali ne i da podrži bilo kakvu reformu u tom pogledu.
Milorad Dodik - Foto: Twitter
Milorad DodikFoto: Twitter

- Nismo spremni da budemo dio bilo kakve farse koje se tu pravi - rekao je Dodik u Laktašima.

On je dodao da je jako bitno pitanje da li ima političkog dogovora na tom planu, te da priča o problemu "Sejdić-Finci" traje jako dugo.

Dodik je istakao da je važno pitanje na tom planu izbor članova Predsjedništva u FBiH.

- Logično je bilo da se tamo Bošnjaci i Hrvati dogovore kako će to riješiti i da se mi u Republici Srpskoj ne bavimo time. Nas interesuje Dom naroda Parlamenta FBiH u smjeru da se tamo biraju istinski predstavnici Srba i pomognu u životu svojih lokalnih zajednica - rekao je Dodik.

On je ocijenio da nije optimista da će stvari u FBiH u vezi sa Izbornim zakonom biti riješene, uprkos određenim pokušajima stranaca.

- Kako god, Srpska nikad u vezi s tim neće pristati da ide u simboličke promjene vezane za neka tehnička pitanja. Ako nema cjelovite reforme izbornog zakonodavstva, onda ne vidim razloga da nekim popravkama ugrozimo čitav sistem - naglasio je Dodik, koji je i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je dodao da izborni sistem mora biti vlasništvo političkih faktora u BiH, a nikakvih stranaca.

- Imamo dovoljno pameti ovdje da doprinesemo izbornoj reformi i stvorimo uslove za fer izbore - rekao je Dodik.