latinica  ћирилица
20/06/2021 |  10:05 ⇒ 10:06 | Autor: BETA

U Francuskoj danas prvi krug regionalnih izbora

U Francuskoj se danas održava prvi krug regionalnih izbora, manje od godinu dana od predsjedničkih izbora, tako da predstavljaju test za buduće kandidate na izborima šefa države zakazanim u proljeće 2022. godine.
Izbori u Francuskoj (Foto: Anadolu agency) -
Izbori u Francuskoj (Foto: Anadolu agency)

Regionalni izbori su bili odloženi za tri mjeseca zbog epidemije virusa korona, i održavaju se u dva kruga, drugi je zakazan za 27. jun.

Francuzi biraju savjetnike 13 regiona u Francuskoj i dva u prekomorskim teritorijama za mandat od šest godina. Regionalne vlasti su zadužene u oblastima koje se direktno tiču građana, kao što su javni prevoz, obrazovanje i regionalno planiranje.

Regionalni izbori obično ne privlače mnogo birače tako da se očekuje mali odziv. Na izborima 2015. godine u prvom krugu je bilo gotovo 51 odsto suzdržanih glasača.

Ove godine se predviđa još manji odziv, a kampanja za te izbore praktično nije ni održana zbog mjera protiv virusa korona.

Prema anketama, vladajuća stranka Republika u pokretu predsjednika Emanuela Makrona nije u povoljnoj poziciji na regionalnim izborima, a veći favorit je ekstremno desničarska stranka Nacionalni front liderke Marin Le Pen.

Analitičari ocjenjuju da će Le Penova iskoristi te izbore kao kampanju za predstojeće predsjedničke izbore.