latinica  ћирилица
20/06/2021 |  13:50 ⇒ 14:16 | Autor: RTRS

Vladika Sergije služio liturgiju u Bihaću

Povodom praznika Silaska Svetog Duha na apostole, u istoimenom hramu u Bihaću, Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, sa sveštenstvom.
Bihać: Vladika Sergije služio Svetu Liturgiju - Foto: RTRS
Bihać: Vladika Sergije služio Svetu LiturgijuFoto: RTRS

U pastirskoj besjedi episkop Sergije istakao je značaj današnjeg praznika koji se smatra rođendanom Crkve Hristove, a koji je opisan na stranicama Novog Zavjeta, kao događaj silaska Svetog Duha na okupljene apostole, u vidu ognjenih jezika, nakon čega je započela jevanđelska misija učenika Hristovih. 

Vladika Sergije osveštao je slavsko žito i koljivo, poželjevši pravoslavnim vjernicima Bihaća srećnu hramovnu slavu, sa željom da opstanu u gradu na Uni, čuvajući svoje ime, vjeru i tradiciju, baš kao što su to činili i njihovi preci.

Važno je napomenuti da se hram u Bihaću, 1941. godine, našao na meti Pavelićevog režima, i prvi je pravoslavni hram srušen u NDH.

Nakon Drugog svjetskog rata, na mjestu porušenog pravoslavnog hrama, sagrađena je zgrada opštine – gradska uprava, a sprat parohijskog doma je prenamijenjen u kapelu, u kojoj su vršena bogosluženja.

Tek 1987. godine započeti su radovi na podizanju novog bihaćkog hrama, na potpuno novoj lokaciji. Temelji budućeg hrama osveštani su 26. juna 1987. godine.  Gradnja hrama, zbog ratnih i poratnih okolnosti, nije tekla predviđenom dinamikom. Radovi na hramu intenzivirani su tek 2012. godine.

Hram u Bihaću osveštao je patrijarh srpski Irinej, 9. septembra 2018. godine.