latinica  ћирилица
20/06/2021 |  14:02 ⇒ 17:06 | Autor: RTRS

Grad Prijedor i Crkva Svete Trojice obilježili slavu - Duhove

Episkop banjalučki Јefrem danas je u Crkvi Svete Trojice u Prijedoru služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom Duhova, slave grada i ovog hrama.
Slava grada Prijedora - Foto: RTRS
Slava grada PrijedoraFoto: RTRS

Episkop Јefrem je čestitao slavu grada, a Ckrvi Svete Trojice i  jubilarnih 130 godina postojanja i služenja vjernicima.

- Iako to nije dug vremenski period, ali na našem prostoru se malo crkava može pohvaliti da imaju toliko i više godina. Crkva je stradala u požaru i kasnije obnovljena. Danas u Prijedoru imamo šest crkava, gradi se  jedan manastir, a planirana je i gradnja crkve na Pećanima jer nigdje ne gradimo radi isticanja već gradimo jer zbog stalne potrebe naših vjernika u svom naselju imaju hram - rekao je episkop.

On je dodao da je Crkva Svete Trojice  jedan veličanstveni barokni hram u kojima su se generacije krstile, vjenčavale  bile na pričešćivanju.

- Treba hram održavati i u ovom vremenu jer hram se najbolje osjeća kada je ispunjen vjernicima. On živi snagom prisutnih vjernika, on diše molitvom koje oni prinose Gospodu. Svuda nam je nebo otvoreno i blizu nas, ali u hramu božijem je najbliže. Zato vam čestitam ovaj jubijel sa željom da se ovdje proslave još mnogi jubileji kako bi oni budućim generacijama govorili o snazi vjere naroda koji je ovdje živio, a to je pravoslavni srpski narod - poručio je episkop Јefrem okupljenim vjernicima.

U Crkvi Svete Trojice obavljeno je lomljenje slavskog kolača i održana litija.

Povodom krsne slave, položeni su vijenci kod spomenika "Za krst časni".

Gradonačelnik Prijedora  Dalibor Pavlović izjavio je da je posebna čast gradu bila što je liturgiju služio vladika banjalučki Јefrem.

On je dodao da očekuje da će, sada kada jenjava pandemija virusa korona, Grad Prijedor nastaviti sa ekonomskim razvojem i jačanjem privrede.

- Svi zajedno ćemo pomoći da se što veći broj građana zaposli i ostane u Prijedoru. To nam je najveća želja danas  na slavu Grada. Gradska uprava i ja, kao gradonačelnik, potrudićemo se da tako i bude onako kako smo zamislili i kako želimo - rekao je Pavlović čestitavši slavu svim vjernicima koji praznuju Duhove.