latinica  ћирилица
20/06/2021 |  15:58 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Dodik posjetio Strahinju Rosuljaša, mladog sportistu sa invaliditetom (FOTO/VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je danas u semberskom selu Amajlije 15-godišnjeg Strahinju Rosuljaša mladog sportistu sa invaliditetom, koji je zahvaljujući sredstvima ЈU Fonda solidarnosti uspješno operisan.
Dodik posjetio porodicu Rosuljaš - Foto: RTRS
Dodik posjetio porodicu RosuljašFoto: RTRS

Strahinja je rođen sa poremećajem kičmenog kanala "Spina bifida" i prvi put je operisao kičmu sa dva mjeseca, a kuk sa dvije godine.

Zahvaljujući sredstvima Fonda solidarnosti. posljednju operaciju na kuku obavio je ugledni svjetski ortoped Dmitri Popkov koji iz Rusije dolazi u bolnicu u Beogradu. Uprkos svim problemima, Strahinja igra košarku u bijeljinskom Klubu košarke i reprezentativac je Srbije.

Presrećan je, kaže, što mu se ostvaruju snovi i poručuje svim osobama sa invalidetom da budu aktivni da se bave sportom.

- Ni slutio nisam da ću sve ovo postići i da ću upoznati i gospodina Milorada Dodika. Zahvalan sam Fondu jer bez njihove pomoći ne bih mogao otići na operaciju - kaže Strahinja.

Strahinjin otac Dragan zahvalan je srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH, navodeći da je ideja o osnivanju Fonda potekla upravo od Dodika.

- Strahinjina operacija je koštala 9.200 evra. Budući da smo imali niz operacija prije ne bismo mogli snositi sami troškove - kaže Dragan.

Dodik je rekao da je ponosan što sredstva Fonda solidarnosti pomažu tamo gdje je najpotrebnije.

- Strahinja je divno i veselo dijete, ovo je naš prvi susret, ali ne i posljednji. Ovo je divna porodica u kojoj vladaju harmonija i ljubav. Uvijek ćemo pomagati gdje god zatreba - poručio je Dodik.

Foto: RTRS

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja u povreda djece u inostranstvu od 2018. godine. Fond finansira troškove liječenje djece do 18 godina u inostranstvu, onda kad njihovo liječenje nije moguće Republici Srpskoj i kada troškove liječenja izvan Srpske ne snosi Fond zdravstvenog osiguranja. Do sada je odobrio 430 rješenja za dijagnostiku i liječenje u inostranstvu za 286 djece do 18 godina, za šta je izdvojeno oko 10 miliona KM. Samo u prošloj godini odobreno je liječenje za 107 djece, a troškovi su bili oko šest miliona KM.

Najveći iznos odobren je za liječenje djeteta oboljelog od rijeke bolesti u Njemackoj u iznosu od 800.000 evra. Djeca su liječenja od raznih bolesti - malignih, rijetkih, urođenih ortopedskih anomalija, bolesti srca, oka... u referentni klinikama širom svijeta u Njemackoj, SAD, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Španija, Austriji, Belgiji, Holandiji, bivšim jugoslovenskim republikama.

Fond solidarnosti u potpunosti snosi troškove liječenja djece kojima je odobreno liječenje u inostranstvu, lijekove, troškove smještaja za dijete i pratioca, a po potrebi se obezbjeđuje i stručna pratnja.