latinica  ћирилица
20/06/2021 |  16:47 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Saborna crkva u Mostaru proslavila Trojčindan (FOTO/VIDEO)

Saborna crkva Svete trojice u Mostaru, čija je obnova počela prije 11 godina, proslavila je danas slavu Trojčindan.
Saborna crkva Svete trojice u Mostaru - Foto: SRNA
Saborna crkva Svete trojice u MostaruFoto: SRNA

Za mostarske Srbe od prvog dana kada je počela obnova crkve, koja je jedan od najprepoznatljivijih simobola grada, današnji praznik je posebno svečan dan.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije uz sasluženje sveštenstva iz Mostara, Konjica, Trebinja i Nikšića.

Vladika Dimitrije je čestitao pravoslavnim vjernicima u Mostaru slavu i poručio da vole ljude oko sebe i paze jedni na druge.

- Mi smo bića stvorena za vječnu zajednicu sa Hristom, sa Bogom našim, sa Svetom Trojicom, ali i jedni sa drugima, tako da pazimo jedni na druge, tako da dok smo još uvijek ovdje na zemlji gledamo da se pripremimo za vječni život. To ćemo raditi tako što ćemo nastojati da sve oko nas volimo, da nikoga ne mrzimo, da naše srce preobražavamo i čistimo, oljubavljujemo i tako primamo Svetoga Duha - rekao je vladika Dimitrije.

Ove godine slavsku svečanost uveličali su i gosti iz Crne Gore - na liturgiji u nezavršenom hramu prvi put je pjevao hor Hrama Svetog Vasilija Ostroškog iz Nikšića.

Sveštenik Ostoja Knežević, starješina ovog hrama, rekao je da su Nikšićani srećni što su na slavi u Mostaru i da se tu osjećaju kao svoji među svojima.

- U ovaj grad su dolazili i naši preci raznim povodima. Nikšić i Mostar postaju dva značajna centra naše velike Hercegovine. Tako je bilo i neka tako i ostane - naglasio je sveštenik Knežević. 

Mostarski sveštenik Radivoje Krulj poručio je vjernicima da je važno da grade zajedništvo.

- Samo zajedno i kada ispravljamo jedni druge, kada ukrašavamo jedni druge, kada pružamo ruke jedni drugima, onda će biti i budućnosti za nas u ovom gradu i za ovaj grad - istakao je sveštenik Krulj.

Foto: SRNA

Grandiozni hram koji su pripadnici HOS-a spalili u junu 1992. godine a kasnije ga minirali do temelja, jedini je veliki vjerski objekat u BiH koji je srušen u ratu, a čija obnova još nije završena.

Vanjski građevinski radovi su privedeni kraju, ali ostalo je još dosta posla da ova svetinja ponovo zasija u punom sjaju.