latinica  ћирилица
20/06/2021 |  17:10 ⇒ 17:12 | Autor: SRNA

Cvijanović: Potencijal Bijeljine može se staviti u funkciju samo saradnjom

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Bijeljini da ovaj grad ima ogroman potencijal i da se on može staviti u funkciju samo ako svi zajedno rade.
Bijeljina - sastanak -
Bijeljina - sastanak

Ona je rekla da je sastanaka najviših zvaničnika Srpske i rukovodstva Bijeljine bio dobar i konstruktivan, te da predstavnicima republičke vlasti nijedno od pitanja sa sastanka nije nepoznanica jer se čitav niz godina bave svakom opštinom i svakim gradom u Republici Srpskoj.

- Međutim, ono što je ovdje /na konferenciji za novinare/ komentarisano gradonačelnik /Bijeljine Ljubiša Petrović/ ne liči na ono što je razgovarano na sastanku - rekla je Cvijanović.

Ona je nagasila da radi mladih bračnih parova mora da da pojašnjenje gradonačelnikovih tvrdnji, da se ne bi donosili pogrešni zaključci.

Što se tiče Investiciono-razvojne banke i podrške mladim bračnim parovima u obezbjeđivanju svoje prve stambene jedinice, predsjednica Srpske je rekla da je to projekt koji traje od 2008. godine bez prestanka, te da su mnogi mladi bračni parovi iskoristili mogućnost subvencionisanja kamatne stope.

- Mijenjali smo kriterijume da bismo imali što veći obuhvat mladih ljudi. IRB ima namjeru da uspostavi svoje regionalne kancelarije širom Srpske što je jako dobro, jer će biti doistupniji našim građanima - pojasnila je ona, demantujući tako neragumentovane izjave Petrovića.

Ovo o čemu je gradonačelnik govorio, istakla je predsjednica Cvijanović, su lokalni projekti koje svaka opština realizuje zavisno od svog opredjeljenja prema mladoj populaciji.

- Dakle, republički projekt postoji i tamo se prijavljuju ljudi bez obriza na to da li žive u Bijeljini, Doboju, Zvorniku... i mi to ne gledamo na geografski način, nego suštinski da pomognemo mladom bračnom paru da dođe do prvog stana gdje god on živio širom Republike Srpske - rekla je ona.

Ona je naglasila da je na gradu da aktivira sam neke stvari kao što je dobar primjer Doboj gdje se realizuje projekat s ciljem pomoći mladim bračnim parovima, koji su oduševljeni jer im je to stimulans za zasnivanje porodice.

- Mi podržavamo gradonačelnika i Gradsku upravu Bijeljine da i oni razviju takav projekat u svom gradu i naravno da će uvijek postojati podrška republičkih organa, ali moramo razdvojiti te dvije stvari - objasnila je predsjednica Cvijanović.

Ona je naglasila da njen utisak sa sastanka dobar, ali da je dio istupa gradonačelnika na konferenciji za novinare u kojem je iznio netačne podatke bio nepotreban i da tako ne treba komunicirati.

- Uvijek govorim da republička i lokalna vlast moraju dobro sarađivati, tako da je ovakav način komunikacije nepotreban - napomenula je predsjednica.

Ona je dodala da je natačna i tvdrnja da Republika oduzima nešto gradu u slislu finansija.

- Mi smo dobili precizno obješnjenje ovdje da imamo jedan kredit preko osam miliona KM i drugi veći od pet miliona KM. Način isplate tog kredita je da može Ministarstvo finansija da obustvi isplatu PDV-a u iznosu koji je ekvivalentan kreditu koji se mora vraćati. Ništa se ne oduzima Gradu Bijeljina nego se servisira na vrijeme onako kako je to moguće - naglasila je predsjednica Republike Srpske.