latinica  ћирилица
20/06/2021 |  17:18 ⇒ 19:17 | Autor: sputniknews.com

Patrijarh: Vlast u Crnoj Gori iznevjerila povjerenje mitropolita Amfilohija (VIDEO)

Patrijarh srpski Porfirije kritikovao je vlast u Crnoj Gori koja je, kako je rekao, iznevjerila povjerenje mitropolita Amfilohija i stavila se u službu sila ovog svijeta koje postoje samo i isključivo na polarizacijama.
Patrijarh Porfirije (foto: Sputnik / Lola Đorđević) -
Patrijarh Porfirije (foto: Sputnik / Lola Đorđević)

U besjedi u crkvi Svete Trojice u Sremčici, patrijarh je rekao su posljednji događaji u Crnoj Gori pokazali da su "oni koji su na krilima i u snazi mitropolita Amfilohija došli na mjesto da grade mostove, da otupe oštrice, da zbliže ljude nezavisno od toga ko kom narodu pripada i na koji način se moli Bogu - iznevjerili povjerenje mitropolita".

- Iznevjerili su samim tim, usuđujem se da kažem, i blagodat Božju i stavili se u službu sila ovoga svijeta, koje postoje samo, braćo i sestre, isključivo i samo na polarizacijama - naveo je patrijarh.

Citirajući poslovicu "zavadi pa vladaj", patrijarh je rekao da se na taj način "jedni proglašavaju bjelcima, a drugi crncima".

Svi mi, poručio je patrijarh Porfirije, imamo svoje posebnosti i specifičnost, ali nama to od Boga nije dato da bismo bili udaljeni jedni od drugih i da se ne bismo međusobno razumijevali.

- Mi podržavamo da svaki narod ima svoju državu, u tome vidimo blagoslov i izraz slobode, mogućnost da svako razvija svoj specifičan dar da ga razvija i da daruje sebe drugome, ali i da prima drugoga sebi u svoje naručje... - poručio je patrijarh u besjedi objavljenoj na stranici TV Hrama na Јutjubu.