latinica  ћирилица
20/06/2021 |  19:28 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Brčaci ugostili djecu sa Kosmeta (VIDEO)

Grupa djece i mladih sa poteškoćama u razvoju sa Kosova i Metohije u pratnji članova Udruženja roditelja "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice dočekani su i ugošćeni u porti hrama Uspenje Presvete Bogorodice u Brčkom.
Brčko - djeca sa Kosmeta - Foto: RTRS
Brčko - djeca sa KosmetaFoto: RTRS

Oni će narednih sedam dana boraviti u Republici Srpskoj u okviru projekta banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosmetu.

Najveća podrška Srbima na Kosmetu stiže iz Republike Srpske, i to je za njih ljudskost koja nema cijenu, poručile se srpske porodice sa Kosmeta prilikom dočeka u Brčkom.

- Za ovu djecu je veoma važno da osjete toplinu da su ovdje dragi gosti, da osjete da su dio Republike Srpske, jer je njima potrebna svaka vrsta pomoći - rekla je Mira Vučetić iz Zubinog Potoka.

- Mi smo tražili podršku i dobili smo je u Republici Srpskoj, bilo to da je u Prijedoru, Brčkom, Banjaluci, gdje smo zaista kao i na Kosovu i Metohiji - istakla je Ivanka Rakić, predsjednica Udruženja "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice.

Aktivistkinje Kola srpskih sestara pripremile su zajedno sa brčanskom Prosvjetom i Srpskom crkvenom opštinom ručak za djecu i njihove roditelje sa Kosmeta. Ručak, prepun ljubavi, kažu organizatori.

- Mi smo danas presrećni, jer smo mogli da ugostimo djecu s posebnim potrebama koja dolaze sa Kosova. Sve što smo pripremili za njih, pripremljeno je sa mnogo ljubavi - naglasila je Slavojka Iljić, predsjednica KSS "Majka Јevrosima", Brčko.

Ljubav, toplina i lijepa riječ je ono što je ovoj djeci itekako potrebno, kažu u Odboru iz Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosmetu. Ističu da im je potrebno i materijalno pomagati, pa se u tu svrhu u Kosovskoj Mitrovici gradi Dnevni centar za pomoć ovoj djeci.

Milorad Arlov, predsjednik ovog odbora, istakao je da su Srbi na Kosovu za njih najveća svetinja, uz sve one svetinje koje srpski narod ima na Kosovu i Metohiji.

Nakon ručka, gosti su nastavili put Prijedora gdje će boraviti četiri dana.