latinica  ћирилица
21/06/2021 |  08:56 | Autor: SRNA

Teheran spreman za povećanje izvoza nafte

Iran bi u kratkom roku mogao da izveze milione barela nafte iz svojih skladišta ukoliko postigne dogovor sa SAD o svom nuklearnom programu, izjavili su trgovci ovim energentom i izvori iz naftne industrije.

SAD i Iran su sredinom juna počeli šestu rundu indirektnih razgovora o obnavljanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, iz kojeg se prethodni predsjednik SAD Donald Tramp povukao 2018.

Tramp je ponovo uveo sankcije iranskom energetskom sektoru, zbog čega su rafinerije u mnogim zemljama počele da odbijaju iransku naftu. Teheran je bio primoran za značajno umanji izvoz, prenio je AP.

Iran ima četvrte najveće zalihe nafte u svijetu i snažno se oslanja na prihod od prodaje ovog energenta.

Zvaničnici Ministarstva nafte u Teheranu kažu da Islamska Republika planira da poveća izvoz na 3,8 miliona barela na dan sa sadašnjih 2,1 miliona.

To bi bio nivo proizvodnje iz vremena prije sankcija, ali bi za njegovo dostizanje bilo potrebno vrijeme zbog smanjenja ulaganja u ovaj sektor u periodu od nekoliko godina.

Da bi nadoknadila manjak vađenja crnog zlata iz naftnih polja, Iranska nacionalna kompanija za naftu planira da koristi zalihe iz skladišta u kojima se nalazi oko 200 miliona barela, navode analitičari.

To bi omogućilo da Iran podigne globalne isporuke nafte za jedan procenat dnevno u periodu od šest mjeseci.