latinica  ћирилица
21/06/2021 |  09:14 ⇒ 09:18 | Autor: SRNA

Kina: Zabranjen rad rudnika kriptovaluta

Kina je proširila borbu protiv industrije proizvodnje kriptovaluta i zabranila rad rudnika u ključnoj jugozapadnoj provinciji Sičuan.
Investitori kriptovaluta (Foto: logicno.com) -
Investitori kriptovaluta (Foto: logicno.com)

Kineski rudnici su osnova oko 80 odsto globalne trgovine kriptovalutama iako je u Kini trgovina digitalnim valutama zabranjena od 2017. godine.

U posljednjih nekoliko mjeseci, više provincija naredilo je zatvaranje rudnika pošto Peking pooštrava kontrolu, prenio je AP.

Vlasti u Sičuanu naredile su zatvaranje 26 rudnika prošle sedmice, u skladu sa obavještenjem koje je objavljeno na kineskim društvenim mrežama i koje je potvrdio jedan bivši rudar kriptovaluta.

Kompanijama za distribuciju električne energije naloženo je da obustave isporuku struje rudnicima kriptovaluta do nedjelje, 20. juna.

Istovremeno je lokalnim vlastima naređeno da obave "potpuno čišćenje" i provedu istragu da bi rudnici za "kopanje" digitalnih novčića bili pronađeni i zatvoreni.

Sičuan je jedna od najvećih baza industrije kriptorudarenja u Kini.

Kompjuterski centri koji se bave ovim poslom troše ogromne količine jeftine energije koja stiže iz lokalnih hidrocentrala.

Prema pisanju državnog tabloida "Global tajms", zatvaranjem rudnika u Sičuanu kapacitet rudarenja bitkoina u Kini umanjen je za preko 90 odsto.