latinica  ћирилица
21/06/2021 |  09:44 | Autor: SRNA

Vujadinović: Izetbegović drži BiH zarobljenu u prošlosti

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije Milimir Vujadinović poručio je predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću da Srbija i srpski narod nisu osuđeni ni za šta, te da bi Bakir Izetbegović trebalo da prihvati istinu da je za krvave sukobe devedesetih godina prošlog vijeka u BiH najveći krivac Islamska deklaracija Alije Izetbegovića.
Milimir Vujadinović (Foto:Magločistač) -
Milimir Vujadinović (Foto:Magločistač)

- Bakir Izetbegović bi trebalo da prihvati istinu da je za krvave događaje iz devedesetih u BiH dobrim, možda i najvećim dijelom, kriva fundamentalistička Islamska deklaracija njegovog oca Alije, koji je bez pogovora bio spreman da žrtvuje mir u BiH zarad postizanja ciljeva iz tog akta - rekao je Vujadinović Srni, reagujući na izjave Bakira Izetbegovića, koji je ocijenio "čojstvom" potez Crne Gore o usvajanju rezolucije o Srebrenici, a kritike predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na taj potez nazvao prikrivanjem zločina devedesetih.

Vujadinović je rekao i da će Izetbegović morati da prihvati istinu da Srbija i srpski narod nisu osuđeni ni za šta i da nikakav spin sarajevske političke čaršije neće moći da promijeni tu činjenicu.

- Najteža istina koju će morati da prihvati i najgorča pilula koju će sledbenik ideja Islamske deklaracije morati da proguta jeste ta da je Srbija koju vodi Vučić uspješna država, koja nezaustavljivo grabi napred. To, nažalost, nije slučaj sa državom u kojoj Bakir Izetbegović predstavlja trećinu vlasti i time zarobljenu u prošlosti drži i BiH i sve njene narode - naglasio je Vujadinović.

On je istakao da Izetbegović neće i ne može da odlučuje o jedinstvu srpskog naroda, sviđalo se to njemu ili ne.

- Upravo zbog pojava kakav je Izetbegović, bez obzira gde živeo srpski narod predstavlja srpski predsjednik Aleksandar Vučić - naveo je Vujadinović.

On je poručio da Izetbegović nikada neće biti neko ko je potreban i pozvan da uređuje odnose između Srbije i Crne Gore, dvije vjekovno bratske države i vjekovno istog naroda, koji je iz svih ratova izlazio kao pobjednik i pravednik, na strani prava i pravde.

- Dobro bi bilo da se Bakir Izetbegović ugleda na Aleksandra Vučića, prestane sa politikama prošlosti i okrene se napretku i prosperitetu naroda koga zastupa i koji od Srbije i njenog predsjednika imaju pruženu ruku prijateljstva - rekao je Vujadinović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ocijenio je "čojstvom" potez Crne Gore koja je usvojila rezoluciju o Srebrenici, dok je kritike predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na taj potez nazvao prikrivanjem zločina devedestih.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je, u vezi sa usvojenom rezolucijom o Srebrenici u Skupštini Crne Gore, da je sve što je urađeno bilo protiv vitalnog interesa srpskog naroda.

Skupština Crne Gore izglasala je 17. juna rezoluciju o zabrani negiranja navodnog genocida u Srebrenici. Za njeno usvajanje glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam.