latinica  ћирилица
21/06/2021 |  09:55 ⇒ 09:55 | Autor: SRNA

Priština bez obrazloženja zabranila posjetu Vanje Udovičića

Privremene vlasti u Prištini zabranile su ulazak na teritoriju Kosova i Metohije ministru omladine i sporta Srbije Vanji Udovičiću, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosmet.

U saopštenju se navodi da je obavješetenje o zabrani poslato poslije ponoći.

Udovičić je danas trebalo da na Prištinskom univerzitetu sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici razgovara sa mladima i podijeli im stipendije, a potom posjeti Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da je Priština Udovičićevu posjetu zabranila bez ikakvog povoda i obrazloženja.

- Njegov boravak na Kosovu i Metohiji uredno je najavljen oficiru za vezu u skladu sa svim sporazumima i ustaljenim procedurama, ali je uprkos tome Priština jednostrano i samovoljno odlučila da mu posjetu ne dozvoli, a obavještenje o tome poslato je noćas u gluvo doba, što je još jedan vid perfidnog iživljavanja Prištine - istakao je direktor Kancelarije Petar Petković.

On je ocijenio da zabrana ministru sporta da posjeti djecu predstavlja anticivilizacijsko divljaštvo usmjereno ka mladima.

- Najnovija zabrana pokazuje svu osionost i bahatost vlasti u Prištini koje odbijaju i svaku vrstu saradnje, dijaloga i dogovora, ali i nemoć Evropske unije da osigura i garantuje poštovanje sporazuma i civilizovano postupanje albanskih političara - zaključio je Petković.

Napominjući da je posjeta ministra Udovičića najavljena u skladu sa svim procedurama Sporazuma o zvaničnim posjetama i na vrijeme, Petković naglašava da će o ovom, novom kršenju sporazuma obavijestiti sve nadležne međunarodne institicije.