latinica  ћирилица
21/06/2021 |  11:37 ⇒ 14:17 | Autor: RTRS

Odbor za ustavna pitanja: Vijeće naroda nije zakonodavni organ

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske utvrdio je danas odgovor Ustavnom sudu BiH na zahtjev sedam delegata u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o šumama i odredbi Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske i predložio Ustavnom sudu da ove zahtjeve odbije.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

- Odbor za ustavna pitanja još jednom je naglasio da Vijeće naroda Republike Srpske ne predstavlja jedan, poseban dom Narodne skupštine Republike Srpske, tačnije da Vijeće naroda nije poseban zakonodavni organ i da s obzirom na to, delegati u Vijeću naroda ni po kom osnovu nemaju aktivnu legitimaciju za podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona - saopšteno je iz NSRS.

Odbor za ustavna pitanja navodi da su potpuno neutemeljene tvrdnje podnosilaca zahtjeva da je Zakon o šumama Republike Srpske u suprotnosti sa Ustavom BiH, kako u formalnopravnom, tako i materijalnopravnom smislu, jer se njime ne krši niti jedna odredba Ustava BiH. Shodno tome Odbor smatra i da je potpuno bez osnova i prijedlog delegata u Klubu Bošnjaka za donošenje privremene mjere zabrane primjene Zakona o šumama do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH.  

U saopštenju se ističe da je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o šumama meritorno neosnovan zbog pogrešnog tumačenja Ustava BiH i da ga zbog toga Ustavni sud BiH treba u cjelosti odbiti. 

Iz Odbora navode da su u potpunosti neosnovani navodi podnosioca zahtjeva da Narodna skupština Republike Srpske nema ustavni osnov za pravno regulisanje pitanja upravljanja i gazdovanja šumama i šumskim zemljištem, jer su ova pitanja jasno propisane Ustavom BiH iz kojeg nesumnjivo proizlazi da se radi o pitanju u isključivoj nadležnosti entiteta.   

- Odbor ukazuje da još jednu netačnu tvrdnju iz podnesenog zahtjeva, a to je da su organi Republike Srpske niži organi. Odbor ističe da  u BiH ne postoji hijerarhijski odnos između institucija BiH i institucija Republike Srpske, pa samim tim ni institucije Republike Srpske ne mogu biti niži organi, kako ih oslovljavaju podnosioci zahtjeva. Odbor za ustavna pitanja podsjeća da je Ustav BiH uspostavio jasnu podjelu nadležnosti između nivoa BiH i entiteta, tako da ni institucije ova dva nivoa nemaju hijerarhijski odnos tj. institucije BiH nisu ni na koji način nadređene institucijama Republike Srpske, niti imaju bilo kakva ovlaštenja kakva bi imao viši organ - dodaje se u saopštenju.

Kada je riječ o osporavanju odredbi Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske, Odbor za ustavna pitanja ističe da oblast visokog obrazovanja, po članu III Ustava Bosne i Hercegovine, nije u nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine, nego je u isključivoj nadležnosti entiteta.  Imajući to u vidu, da se zaključiti da je i obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju u nadležnosti entiteta.

- Odbor smatra da su netačni navodi podnosilaca zahtjeva za ocjenu ustavnosti da je Narodna skupština Republike Srpske donošenjem Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske ignorisala obavezu usklađivanja istog sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH. Odredbe predmetnog Zakona u potpunosti su usklađene sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH, što je Odbor obrazložio u odgovoru za svaki osporeni član pojedinačno - naglašava se u saopštenju.

Pored toga, entiteti imaju pravo, ne samo da samostalno uređuju pitanja koja nisu izričito uređena Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju, već imaju pravo i da uređuju pitanja koja jesu uređena ovim zakonom, budući da entiteti mogu da prilagođavaju i razrađuju zakonska načela svojim društvenim prilikama i pravnim sistemima.

Odbor za ustavna pitanja utvrdio je odgovore Ustavnom sudu Republike Srpske koji se tiču ocjene ustavnosti odredbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o krivičnom postupku.

Sjednicom Odbora predsjedavao je predsjednik Odbora i Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.