latinica  ћирилица
21/06/2021 |  12:01 ⇒ 12:02 | Autor: RTS

Istorijski dan u Švedskoj; Parlament izglasao nepovjerenje premijeru Levenu

Poslanici švedskog Parlamenta izglasali su nepovjerenje premijeru Stefanu Levenu, nakon što su se opozicione stranke usprotivile njegovom prijedlogu zakona o određivanju visine kirija za stanovanje.
Švedska zastava         Foto:  Thinkstock -
Švedska zastava Foto: Thinkstock

Na istorijskom glasanju za nepovjerenje se izjasnio 181 poslanik, čime je Leven postao prvi švedski premijer koji je izgubio povjerenje parlamenta.

Za nepovjerenje Vladi Stefana Levena izjasnili su se poslanici Levice, Švedskih demokrata, Moderata i Demohrišćana.

Glasanje je obavljeno na zahtjev Švedskih demokrata, a za izglasavanje nepovjerenja bila je potrebna podrška 175 od 349 poslanika u švedskom Riksdagu.

Leven je ponudio strankama u Parlamentu da se dogovore o novom modelu određivanja kirije za stanove i da tako riješe najveću političku krizu u novijoj istoriji Švedske.

- Dajemo priliku za pronalaženje rješenja. Očekujemo da se druge političke partije pripreme da budu odgovorne i da ne uvuku Švedsku u političku krizu - rekao je juče premijer Stefan Leven, predsjednik socijaldemokrata.

Međutim, prijedlog je ubrzo odbila Levica, stranka koja je davala podršku Levenovoj manjinskoj vladi i pružila podršku opoziciji u izglasavanju nepovjerenja.

Leven sada ima dvije opcije – da podnese ostavku, čime će biti pokrenuta procedura odabira novog premijera ili da raspiše vanredne parlamentarne izbore, prve od 1958. godine, a tek pete od uvođenja izbora 1866. godine.

Švedski mediji saznaju da će se Leven odlučiti za raspisivanje novih izbora, što znači da će Šveđani dva puta izlaziti na birališta za godinu dana, pošto su redovni izbori zakazani za septembar 2022. godine.