latinica  ћирилица
21/06/2021 |  12:52 ⇒ 12:55 | Autor: SRNA

OI: Dozvoljeno do 10.000 gledalaca po takmičenju

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju ograničili su broj gledalaca na 10.000 po svakom takmičenju, nekoliko dana nakon što su stručnjaci upozorili da bi održavanje Igara bez navijača bila najmanje rizična opcija u vrijeme pandemije kovid 19.
Tokio - Foto: REUTERS/Issei Kato
TokioFoto: REUTERS/Issei Kato

Odluka, koja je bila očekivana, ukazuje na želju Јapana da spasi sportski skup vrijedan više milijardi dolara, iako je domaća javnost duboko zabrinuta zbog mogućeg ponovnog širenja zaraze.

Јapan je u najvećoj mjeri izbjegao eksplozivno širenje virusa korona, ali se vakcinacija odvija sporo, a medicinski sistem je na ivici kapaciteta u nekim dijelovima zemlje.

Prema odluci organizatora, "ograničenje je postavljeno na 50 odsto kapaciteta borilišta ili najviše 10.000 ljudi".

U saopštenju se navodi da vikanje i glasno pozdravljanje pobjednika ili onih koji ostvare dobar rezultat neće biti dozvoljeno. Organizatori navode da će nošenje maski biti obavezno i da će od gledalaca biti traženo da sa sportskih borilišta odu pravo kući.

U zavisnost od stanja "kvazi vanrednog stanja", brojevi mogu biti dodatno umanjeni nakon 12. jula. Takmičenja počinju 23. jula.

Gledaocima iz inostranstva već je zabranjen dolazak u Јapan. Nacionalni stadion, izgrađen za Olimpijske igre 1964. godine, koji će ugostiti atletičare i fudbalere, može da primi 68.000 navijača, ali će sada biti popunjen sa manje od 15 odsto kapaciteta.

Direktni prenosi takmičenja omogućiće da se Olimpijske igre prate u čitavom svijetu.