latinica  ћирилица
21/06/2021 |  16:23 ⇒ 16:27 | Autor: SRNA

Šefovi diplomatija EU postigli saglasnost o sankcijama Bjelorusiji

Ministri spoljnih poslova EU postigli su danas saglasnost o do sada najoštrijim kaznenim mjerama protiv Bjelorusije, paket ekonomskih sankcija usmjerenih na razne sektore.

Do sporazuma koji je postignut na sastanku u Luksemburgu došlo se nakon nekoliko sedmica pregovora o tome koje ekonomske sektore pogoditi sankcijama.

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn izjavio je da će sankcijama biti pogođeno sedam najunosnikih sektora u Bjelorusiji, uključujući duvan, kalijum karbonat koji se koristi u đubrivu, naftni proizvodi i finansijske usluge.

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas je istakao da će sankcije doprinijeti "finansijskom iscrpljivanju režima".

Kaznene mjere, čiji je cilj vršenje pritiska na administraciju predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka, treba da budu i zvanično usvojene.

Njemačka novinska agencija DPA navodi da se evropski blok priprema i da na crnu listu stavi više desetina pojedinaca ili organizacija koje podržavaju Lukašenka.

Lider bjeloruske opozicije Svetlana Tihanovska razgovarala je danas sa ministrima u Luksemburgu.

Prema njenim riječima, sankcije nisu "srebrni metak" ali će pomoći u okončanju nasilja i oslobađanju ljudi. Ona trenutno živi u egzilu u Litvaniji.

Veliki broj ljudi smatra da je ona pobijedila na spornim predsjedničkim izborima održanim 9. avgusta prošle godine. EU više ne priznaje Lukašenka kao lidera i tvrdi da izbori nisu bili fer.