latinica  ћирилица
21/06/2021 |  16:30 ⇒ 22:16 | Autor: RTRS

Nakon 11 mjeseci Srpska bez novih slučajeva virusa korona (VIDEO)

Nakon 11 mjeseci u Srpskoj bez novih slučajeva virusa korona. Pokazatelji ohrabruju, ali opuštanja nema,upozoravaju epidemiolozi. Poručuju da je u što kraćem roku potrebno vakcinisati što više stanovništva, kako bismo spremni dočekali jesen i moguću pojavu novih sojeva kovida 19.
Gospodska ulica - Foto: RTRS
Gospodska ulicaFoto: RTRS

Trenutni pokazatelji u borbi protiv virusa korona su ohrabrujući. Međutim, za struku je ovo samo mali predah jer ne smije biti opuštanja.

-Trebamo što sigurnije da dočekamo jesen na način što ćemo djelovati u tri pravca tokom ljeta, da odmorimo zdravstvene radnike,pojačamo proces imunizacije i pripremimo odgovarajući scenario za jesen - naglasio je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U naredna dva mjeseca cilj je da Srpska ima između 200.000 i 300.000 vakcinisanih, što je sa oko 30 odsto dobar korak ka kolektivnom imunitetu.

- Negdje preko 150.000 prve doze je isporučeno prema vakcinalnim centrima, a negdje preko 70.000 osoba je kompletno vakcinisano u Republici Srpskoj, tako da s tim aspektom svakako sam zadovoljan - rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja I socijalne zaštite.

Јulija Kralj, iz regionalnog centra Instituta za zaštitu zdravlja u Trebinju, očekuje nastavak vakcinacije u dobrom tempu.

- Na području Istočne Hercegovine zavisno od opštine do opštine vakcinisano je bar jednom dozom od 10 do 20 odsto stanovništva, tako da očekujemo da će se proces vakcinacije nastaviti dobrim tempom - istakla je Јulija Kralj.

Slično je i u drugim regijama u Srpskoj. Zabrinjava to što se javljaju novi sojevi virusa. Najnoviji delta već je registrovan u Makedoniji.

- Uvijek moramo biti jedan korak ispred virusa, a a virus će uvijek naći načina kako da zaobiđe mjere koje postavimo ispred njega ali zato je vrlo važno da budemo korak ispred - poručio je Fabio Skano, šef kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

Novi izazov za građane je ljeto i period godišnjih odmora. Disciplina i poštovanje epidemioloških mjera ključni su u sprečavanju širenja zaraze.