latinica  ћирилица
21/06/2021 |  18:26 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Pomoć Vlade Srpske dobro došla uzgajivačima svinja (VIDEO)

Pomoć Vlade dobro će doći uzgajivačima svinja, koji su zbog pandemije imali teži period za proizvodnju i tov svinja... Cijena stočne hrane duplo je veća, a žive stoke - duplo niža od rentabilne. Da nije bilo pomoći resornog ministarstva, mnoge svinjogojske farme bile bi zatvorene. Nakon pomoći ministarstva od 50 maraka po grlu za prva tri mjeseca, ovo je nova finansijska podrška.
Svinje - Foto: RTRS
SvinjeFoto: RTRS

Ovako loša situacija u svinjogojstvu nije bila čak ni prošle godine, kada su zbog pandemije virusa korona uvedene vanredne mjere, kaže Pero Zarić, uzgajivač iz Magnojevića, koji je godišnje isporučivao 1.500 svinja. Sada u oboru ima samo 600. Zbog niske cijene koja je u januaru pala na 1.70 po kilogramu žive svinje, a stočna hrana duplo poskupjela,

- Pretrpjeli smo ogromne gubitke, 40 do 60 maraka po tovnoj svinji. Vlada nam je izašla u susret sa 50 maraka interventnih sredstava, što nam je dosta pomoglo. Da nije bilo toga, ko zna da li bi išta bilo u oborima - ističe Zarić.

Posljednjih desetak dana cijena svinja je porasla na 2.50 do 2.70 maraka, ali zarade, kažu. još nema, zbog visoke cijene stočne hrane.

- Pomoć ministarstva je dobro, jer smo uspjeli da ostanemo na nuli. Nije ta pomoć nešto velika, ali nama je i to dovoljno da produžimo rad jer smo uložili 20 -30 godina rada i truda - kaže uzgajivač Duško Petrić iz Magnojevića.

Najveći problem je nelojalna konkurencija uvezenog mesa, kaže Miladin Petrić, jedan od najvećih uzgajivača svinja u Semberiji koji u oborima ima oko 3.000 svinja i prasadi.

- Prodaja je loša jer uvoz svinja cvjeta. Iako su popustile mjere u vezi sa koronom, potrošnja je počela, ali uvoz nas guši - dodaje Petrić.

Uskoro stiže nova tranša pomoći. Iz Kompenzacionog fonda izdvojeno je 2,2 miliona maraka, a dio sredstava namijenjen je svinjogojcima.

Zahvaljujući pomoći Vlade održana je proizvodnja, ali stočari kažu da su potrebne sistemske mjere, prije svega zaštita domaće proizvodnje uvođenjem carina i prelevmana na uvoz žive stoke i mesa u BiH.