latinica  ћирилица
21/06/2021 |  19:58 | Autor: SRNA

Linta: Podići optužnice za zločine nad Srbima na Miljevačkom platou

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine da pokrene istragu i podigne optužnice protiv nalogodavaca i počinioca zločina nad 40 Srba ubijenih Srba tokom agresije Hrvatske vojske na Miljevački plato, kod Drniša.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta ističe da su za ovaj monstruozni zločin osuđena samo dvojica pripadnika Hrvatske vojske i to na svega tri godine što predstavlja najdublje vrijeđanje srpskih žrtava i članova njihovih porodica.

- Nije moguće govoriti o dobrim komšijskim odnosima i međusobnom poštovanju dok u Hrvatskoj vladaju dvostruki standardi u odnosu na ratne zločine i žrtve - naveo je Linta.

Povodom 29 godina od agresije na Miljevački plato, Linta je naveo da činjenica da Hrvatska i dalje odbija da ekshumira 12 posmrtnih ostataka Srba, od ukupno 40 ubijenih u toj akciji, dokazuje da se nije suočila sa zločinačkom prošlošću i da nije sposobna da bude moderna, toleratna i istinski demokratska država.

- U Hrvatskoj se veličaju zločinci i odaje počast hrvatskim žrtvama a srpske žrve se omalovažavaju, prešućuju, umanjuju i negiraju - rekao je Linta.

U zločinačkoj akciji hrvatske vojske 21. juna 1992. godine svirepo je likvidirano 40 Srba, a 17 zarobljenih doživjelo je bestijalno mučenje u hrvatskim logorima.

Od 40 stradalih Srba 28 je identifikovano i sahranjeno u porodične grobnice, dok je 12 neidentifikovanih, koje porodice nisu mogle prepoznati zbog monstruoznog zločina, sahranjeno u zajedničku grobnicu na groblju u Kninu.

- Hrvatska 26 godina od završetka rata odbija da ekshumira 12 posmrtnih ostataka Srba, što je suprotno načelima međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnim konvencijama - naveo je Linta.