latinica  ћирилица
21/06/2021 |  21:43 ⇒ 22:50 | Autor: RTRS

Aktuelno: Najveći problemi Srba u FBiH zaposlenje, migrantska kriza... (VIDEO)

Srbi nisu konstitutivni narod u Federaciji, a to dokazuju sve veći izazovi sa kojima se malobrojni srpski povratnici svakodnevno susreću - poručili su gosti u emisiji Aktuelno naše televizije, u kojoj se razgovaralo o pravima Srba u Federaciji BiH.
Emisija Aktuelno o pravima Srba u FBiH -
Emisija Aktuelno o pravima Srba u FBiH

Problem zaposlenja i migrantska kriza samo su korak ka ispunjenju cilja Fedracije, da se srpsko stanovništvo progna sa graničnih područja BiH.

- S jedne strane to im je omogućio nakaradan izborni zakon, koji je još uvijek na snazi, i ukoliko se nešto ne promijeni u izbornom zakonu i dalje će svako biti u prilici da predstavlja Srbe u FBiH - istakao je Goran Broćeta, poslanik u Parlamentu FBiH. 

 Predsjednik Opštinskog vijeća u Bosanskom Petrovcu Nemanja Davidović naveo je da migranti imaju veća prava nego Srbi.

- Posebno Srbi u ruralnim područjima. Oni su za 28 dana boravka u migrantskom kampu dobili vodu, struju, put i internet - rekao je Davidović.

Odbornik u Skupštini Posavskog kantona Damir Ivetić istakao je da je najveći problem za ostanak Srba, ipak, zapošljavanje.

- Mi danas na čitavoj teritoriji tri opštine: Domaljevac, Šamac i Odžak u bilo kojoj instituciji čiji je osnivač opština ili vlada Posavskog kantona, nemamo niti jednog zaposlenog srpske nacionalnosti - naglasio je Ivetić u emisiji Aktuelno.

Kompletni emisiju možete pogledati OVDЈE.