latinica  ћирилица
22/06/2021 |  08:25 ⇒ 08:25 | Autor: SRNA

Uber: Težimo da OHR u srednjoročnom periodu bude zatvoren

Ambasador Njemačke u BiH Margret Uber izjavila je da ova zemlja, zajedno sa ostalim članicama Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira teži da OHR u nekom srednjoročnom periodu bude zatvoren.
Zgrada OHR-a (Foto: banjaluka24h.com) -
Zgrada OHR-a (Foto: banjaluka24h.com)

Ona je pojasnila da je uslov za zatvaranje OHR-a ispunjavanje agende "pet plus dva", a da je to posao domaćih lidera.

Prema njenim riječima, imenovanjem Kristijana Šmita kao njemačkog kandidata na poziciji visokog predstavnika, Vlada Njemačke želi vratiti BiH visoko na međunarodnu agendu.

- Istovremeno, želimo dati novi zamah ispunjavanju agende "pet plus dva". Njemačka Vlada je ubijeđena da je funkcija visokog predstavnika i dalje značajna za ispunjavanje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, jačanje stabilnosti i bezbjednosti, kao i za garantovanje teritorijalnog integriteta BiH - rekla je Margret Uber za Nezavisne novine.

Ona je navela da prisustvo međunarodne zajednice u BiH ne može i ne smije domaće političare osloboditi njihove primarne odgovornosti za sudbinu zemlje i njenih ljudi, te naglasila da Dejtonski mirovni sporazum i dalje ima centralno značenje.

- Istovremeno, posebno kada je riječ o Ustavu BiH, mi ga ne vidimo kao nešto što je načelno nepromjenjivo, promjene moraju biti moguće. Na primjer, sprovođenje odluke "Sejdić i Finci" Evropskog suda za ljudska prava u smislu reforme izbornog zakonodavstva, zahtijevalo bi ograničenu promjenu Ustava - napomenula je Uber.

Ona je navela da trenutno u EU ne postoje nikakva razmišljanja o sankcijama ili sličnim mjerama prema zemljama zapadnog Balkana.