latinica  ћирилица
22/06/2021 |  09:14 ⇒ 09:16 | Autor: Glas Srpske

Filmska priča o kultnim Bitlsima

"The Beatles: Get Back" slavnog reditelja Pitera DŽeksona dobio je datume početka emitovanja, kako je objavljeno u saopštenju platforme Dizni plus, i biće prikazan u tri epizode.
"Abbey Road", Bitlsi (foto: thebeatles.com) -
"Abbey Road", Bitlsi (foto: thebeatles.com)

Ovaj dokumentarac o Bitlsima fokusiraće se na nastanak pretposljednjeg studijskog albuma benda "Let it be" i prikazaće njihov posljednji koncert dok su funkcionisali kao bend, na krovu londonskog Savil Roua.

Film je napravljen od 55 sati neviđenih snimaka koje je Majkl Lindzi Hog snimio 1969. godine i 140 sati zvuka sa sesija snimanja koje javnost nije imala priliku da čuje. Sve je isječeno i stvoren je dokumentarac koji će biti prikazan u tri epizode, i to 25, 26. i 27. novembra ove godine. Svaka epizoda trajaće dva sata.

Ostvarenje je prvobitno trebalo da ima premijeru lani u septembru, ali je odloženo za godinu dana, dijelom zbog pandemije virusa korona, a dijelom zbog novih dorada na materijalu.

Djelo se oslanja na originalni film Bitlsa iz 1970. godine, čuveni "Let it be", koji je zamišljen kao televizijski specijal prije nego što je grupa promijenila smjer tokom snimanja albuma.

U tom periodu Bitlsi su namjeravali da naprave povratak korijenima sa novom pločom nakon studijskih eksperimenata na kultnim albumima "Revolver" i "Sgt. Pepper's Lonley Hearts Club Band", te vrlo kompleksnog i opširnog "Bijelog albuma" iz 1968. godine.

Ipak, poznato je da se stvari nisu tako završile i članovi benda ubrzo su se posvađali tokom snimanja. Nakon što je policija prekinula legendarni nastup na krovu sjedišta kompanije "Epl", bend je odustao od projekta "Get Back", a trake sa tog snimanja kupile su prašinu godinu dana, dok producent Fil Spektor nije završio snimke za posljednji album "Let it be", koji je zvanično objavila grupa iz Liverpula.

Dokumentarni prateći film tih događaja, koji je godinama bio van opticaja, zabilježio je raspad sastava, te stvaranje pomenutog albuma.

DŽeksonova nova verzija uključivaće nikad viđene snimke koji navodno daju jasnije naznake o tome šta se zapravo događalo tokom pomenutih sesija.

Prema nekim navodima, nove scene pokazuju da stvari nisu bile toliko napete kao što su album "Let it be" i medijski mitovi o svađama Makartnija i Lenona to tvrdili u posljednjih pet decenija.

- Stvarno sam srećan što je Piter zaronio u naše arhive da bi napravio film koji pokazuje istinu o snimanju Bitlsa. Prijateljstvo i ljubav između nas i dalje postoji i podsjeća me na ono ludo lijepo vrijeme koje smo imali - rekao je Pol Makartni.

S njim se usaglasio i bubnjar sastava Ringo Star koji je rekao da iz tog vremena pamti mnogo dobrih, a vrlo malo loših momenata.

- Radujem se ovom filmu. Piter je obavio sjajan posao i bilo je tako kul gledati sve te snimke. Bilo je mnogo momenata kada smo se zezali, puštali i radili muziku, potpuno suprotnih od prilično depresivne verzije koja je objavljena na originalnom filmu. Bilo je puno radosti i mislim da će to Piter pokazati - izjavio je on.

Koncert na krovu

DŽeksonov film uključiće i kompletan snimak slavnog koncerta na krovu.

Film "Let it be" obuhvatio je otprilike polovinu tog nastupa, to jest oko 42 minute izvođenja. Ubrzo nakon tog mitskog nastupa Bitlsi su započeli rad na drugom novom albumu, "Abbey Road" koji je postao njihov posljednji album snimljen zajedno i onaj koji je na neki način očekivano uhvatio duh povratka izvornom rokenrol zvuku, koji su pokušavali postići tokom burne 1969. godine.