latinica  ћирилица
22/06/2021 |  09:58 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

NSRS o registru lica osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe

U Banjaluci je u toku redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.
NSRS - prenos uživo - Foto: RTRS
NSRS - prenos uživoFoto: RTRS

Prenos na RTRS plusu i našem portalu.

 

Narodna skupština Republike Srpske je po hitnom postupku razmotrila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi.

Ovim aktom je propisano da se do 31. decembra 2021. godine produži rok za primjenu odredbe o izricanju novčane kazne za prekršaj odgovornog lica u organu jedinice lokalne samouprave, zbog neizvršavanja obaveze smanjenja broja zaposlenih u gradskoj/opštinskoj upravi.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Јujić je, obrazlažući izmjene ovog zakona koji se po hitnom postupku razmatra u Narodnoj skupštini, rekla da je propisano da se njima produžava rok organima jedinice lokalne samouprave radi usklađivanja broja zaposlenih u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi sa odredbama pomenutog akta do 31. decembra.

Sjednica je počela poslaničkim pitanjima. Pred poslanicima je bio Prijedlog zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor po hitnom postupku.

Prijedlogom zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor u dužini od 42 kilometra uređuje se poseban postupak eksproprijacije nepokretnosti radi izgradnje auto-puta kao projekta od posebnog značaja za Republiku Srpsku.

Ministarka finansija Zora Vidović istakla je tokom Aktuelnog časa da je u prvih šest mjeseci ove godine u Srpskoj od direktnih poreza prikupljeno milijardu i 254,5 miliona KM, što je više za 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Vidovićeva je navela i da je ove godine od januara do aprila izvoz porastao za 24,9 odsto, te da se bilježi pokrivenost uvoza izvozom od 81,9 odsto, što je najveći procenat otkad se to mjeri.

Ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić rekao je tokom Aktuelnog časa da bi pripremni radovi za izgradnju aerodroma u Trebinju trebalo da počnu do kraja ove godine.

Ministar pravde Anton Kasipović rekao je da Vlada Srpske zna šta treba da radi da bi poslovanje javnih preduzeća bilo što bolje, te da će biti tražena optimalna rješenja na tom planu.

U skladu sa dopunjenim dnevnim redom, Skupština bi po hitnom postupku trebalo da razmatra i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, te Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece  po hitnom postupku.

Pred poslanicima će biti i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji Republike Srpske, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske, te Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za 2020. godinu.

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi danas da razmatra Prijedlog zakona o studentskom standardu, čiji je cilj stvaranje jednakih uslova i šansi za studente u Srpskoj.

Poslanici bi trebalo da razmatraju Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom, po hitnom postupku, i Prijedlog zakona o strateškom planiranju i upravljanju razvojem u Republici Srpskoj.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu - prijedlog Kluba poslanika SNSD-a.