latinica  ћирилица
22/06/2021 |  10:35 ⇒ 10:36 | Autor: SRNA

Srpski rudari oteti na Kosmetu prije 23 godine

Danas se navršavaju 23 godine od otmice srpskih rudara koje su albanski teroristi u junu 1998. godine oteli iz fabričkog kruga ugljenokopa "Belaćevac" Termoelektrane "Obilić" na Kosovu i Metohiji, podsjećaju iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

U ranim jutarnjim časovima 22. juna 1998. godine oteti su i više nikad nisu pronađeni Dušan, Pera i Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić, saopšteno je iz Kancelarije.

Iz Kancelarije ističu da je otmica belaćevaćkih rudara označila početak masovnog stradanja srpskog civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Vinovnici ovog zločina nisu privedeni pravdi, a niko od predstavnika međunarodnih organizacija i privremenih institucija na Kosovu i Metohiji nije ponudio odgovore o sudbini srpskih rudara, navedeno je u saopštenju.

- Umjesto istine o nestalima, mi se danas na Kosovu i Metohiji suočavamo sa pojačanim pritiscima i sve učestalijim napadima na srpsko stanovništvo, povratnike, hodočasnike, sveštenike i sa sistematskim sprečavanjem otkrivanja masovnih grobnica sa srpskim žrtvama zločina albanskih ekstremista - napomenuli su iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.