latinica  ћирилица
22/06/2021 |  11:27 ⇒ 14:01 | Autor: SRNA

Pokrenut postupak za razminiranje lokacije "Čerkezovac"

Hrvatski Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško" pokrenuo je postupak razminiranja lokacije Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, objavljeno je na veb stranici Fonda.
Trgovska gora - Foto: Press
Trgovska goraFoto: Press

U postupku javne nabavke biće odabran izvođač za uslugu razminiranja minski sumnjivog područja koje obuhvata dio makadamskog puta i pojasa uz njega, područje centralnog skladišnog dijela bivše kasarne "Čerkezovac" i potrebnih koridora.

U Fondu navode da će to "omogućiti sigurno sprovođenje geoloških, hidroloških, geomorfoloških, ekoloških, seizmoloških i niza ostalih istražnih radova za izradu studije uticaja na okolinu, s ciljem odabira lokacije za izgradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada".

Ukupna površina predmetnog područja iznosi 71.169 metara kvadratnih i sastoji se od sedam cjelina.

Procijenjena vrijednost nabavke iznosi 600.000 kuna bez PDV-a /150.000 KM/.

I u ovoj javnoj nabaci precizirana je lokacija Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, bivši vojno-skladišni kompleks "Čerkezovac" u opštini Dvor.

Rok za dostavu ponuda je 12. jul.

Hrvatska planira da polovinu radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane "Krško", za čije zbrinjavanje je obavezana ranijim sporazumima, skladišti u prostoru kasarne "Čerkezovac", u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Osim toga, na ovoj lokaciji biće skladišten i postojeći institucionalni otpad. Na lokaciji "Čerkezovac" biće i Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Procjene pokazuju da bi odlagalište otpada na ovom području ugrožavalo više od 250.000 stanovnika u slivu Une.