latinica  ћирилица
22/06/2021 |  12:05 ⇒ 12:22 | Autor: RTRS

Tegeltija: Podizanje kriterijuma za status kandidata za članstvo u EU ne pomaže BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa savjetnicom za spoljne poslove predsjednika Republike Francuske Izabele Dumont, saopšteno je iz Savjeta ministara.
Tegeltija-Dumont - Foto: RTRS
Tegeltija-DumontFoto: RTRS

Tegeltija je istakao da su odnosi dvije zemlje vrlo dobri i bez otvorenih pitanja.

Pohvalio je kulturnu saradnju dvije zemlje izrazivši žaljenje što ekonomski odnosi nisu u srazmjeri sa snagom francuske privrede i privrednim potencijalima i resursima BiH, navodi se u saopštenju.

- Postoji značajan prostor za unapređenje ekonomskih odnosa i velik interes firmi iz BiH za poslovanje sa francuskim kompanijama - naglasio je Tegeltija.

Tokom sastanka, Tegeltija je Dumontovu upoznao sa reformskim procesima i evropskim putem BiH, istakavši da je članstvo u Evropskoj uniji prioritetni spoljnopolitički cilj BiH, te dodao da treba realno vrednovati postignute rezultate na tom putu, navodi se u saopštenju.

Skrenuo je pažnju da podizanje kriterijuma za status kandidata za članstvo u EU ne doprinosi i ne pomaže BiH na tom putu.

Tegeltija je istakao da BiH vrlo uporno radi na ispunjavanju uslova za dobijanje kandidatskog statusa, izrazivši očekivanje da će EU prepoznati te napore i da će BiH u 2021. dobiti status kandidata, saopšteno je iz Savjeta ministara.