latinica  ћирилица
22/06/2021 |  12:23 ⇒ 12:49 | Autor: Agencije

Vrućine zadale probleme, cisterne na ulicama

Najavljene vrućine su već počele zadavati nevolje i na teritoriji Srbije, pa je primjetno povećan broj poziva službi Hitne medicinske pomoći, a da bi se izborili sa vrelinom u pojedinim gradovima su na ulicama i cisterne s vodom.

Vanredne vrućine su u svim dijelovima Srbije, a najalarmantnije je po gradovima zbog dodatnog efekta "vrelog asfalta".

Grad Beograd uveo je nove mjere predostrožnosti povodom visokih temperatura koje se očekuju do petka. Tako će cisterne sa pijaćom vodom biti postavljene na šest lokacija u gradu do petka 25. juna, od osam do 20 sati.

Osim toga, mjere se odnose i na organizaciju procesa rada zaposlenih u javnim preduzećima koji rade na otvorenom, kako

Pomjereno je i uobičajeno vrijeme pranja ulica tokom toplih dana, pa će u najtoplijim dijelovima dana ulice biti osvježavane, kako bi se ublažili efekte izuzetno visokih temperatura.

Nadležni su upozorili građane da provjere ispravnost svojih uređaja za klimatizaciju, jer su oni posljednjih dana uzrokovali nekoliko požara u gradu.

U tim požarima nije bilo povrijeđenih, a dva vatrogasca su zbog dehidratacije nakon gašenja požara na Zvezdari primljeni u bolnicu, ali su sada u stabilnom stanju.

Službe hitne pomoći u Pirotu navodi da je već prvog dana ljeta bio povećan broj intervencija zbog kolapsnih stanja.

Zato ljekari preporučuju slojevito oblačenje zbog promjena temperature u različito doba dana, te obaveznu flašicu vode za sve koji se nađu na otvorenom.

Ove proimjene najviše pogađaju hronične i srčane bolesnike, kao i asmatičare.