latinica  ћирилица
22/06/2021 |  14:34 ⇒ 19:35 | Autor: banjaluka.net

Iz Vlade Srpske tvrde da su isplaćena sredstva za izgradnju Drinskog nasipa

Iz budžeta Republike Srpske za potrebe izgradnje Drinskog nasipa kod Bijeljine, 2016. godine isplaćeno je ukupno 1.000.000 KM, navedeno je u dokumentu Vlade Republike Srpske u koji je portal Banjaluka net imao uvid.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Sredstva su u dvije tranše gradu Bijeljina uplaćena početkom aprila 2016. godine, manje od mjesec dana nakon što je na adresu Vlade Republike Srpske stigao zvanični zahtjev.

Potvrdom o uplati sredstava namijenjenih za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za eksproprijaciju nekretnina dovedene su u sumnju tvrdnje gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića da sredstva nisu obezbijeđena, da su završila u džepu sadašnje skupštinske većine, te da je za pripreme za izgradnju Drinskog nasipa "izgubljeno sedam godina", navodi Banjaluka net.

Petrović je, nakon sastanka sa sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, premijerom Radovanom Viškovićem i predsjedavajućim i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, istakao da Gradska uprava ne želi više da čeka, te da će ispoštovati svoje obaveze u postupku eksproprijacije.

- Pokrenućemo da se novac isplati ljudima i da ta izgradnja zaživi, jer to ljudi od nas očekuju. Novac će biti utrošen na pravi način. Objasnićemo ljudima koliko je to značajno i ustanoviti cijenu eksproprijacije - rekao je Petrović i dodao da je riječ o 3.000 parcela.

On je još ranije rekao da nakon preuzimanja funkcije gradonačelnika nije zatečeno ništa od dokumenata i sporazuma u Gradskoj upravi, a koji se tiču Drinskog nasipa i dodao da je "Gradu amandmanom oduzeto 600.000 KM sa pozicije eksproprijacije".

Podsjećamo, Upravni odbor Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske na sjednici održanoj 25. decembra 2015. godine donio je zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo finansija da obezbijedi i Bijeljini isplati sredstva u iznosu od 1.000.000 KM za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za eksproprijaciju nekretnina za potrebe uređenja donjeg toka rijeke Јanje, od ušća u rijeku Drinu, pa uzvodno na dužini od osam kilometara, uključujući i zaštitu od brdskih i unutrašnjih voda novog naselja u Јanji.

Grad Bijeljina u tom slučaju trebalo je da sprovede procedure rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i obezbijedi dokumentaciju za pravdanje utrošaka sredstava.

Nakon što je grad Bijeljina riješio imovinsko-pravne odnose za treću fazu, te zaključio sporazume o isplati pravične naknade za nekretnine koje su predmet eksproprijacija, a za koju je potrošeno 442.141,50 KM od Vlade Republike Srpske zatraženo je da se gradu isplate sredstva za dalju realizaciju prve i druge faze.