latinica  ћирилица
22/06/2021 |  14:51 ⇒ 14:55 | Autor: SRNA

Dodik i Džaferović sa Dimonovom o podršci Francuske EU integracijama BiH

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva Šefik Džaferović zahvalili su diplomatskom savjetniku predsjednika Francuske Izabel Dimon za dosadašnju podršku njene zemlje BiH u procesu EU integracija.
Dodik i Džaferović sa Dimonovom - Foto: www.predsjednistvobih.ba
Dodik i Džaferović sa DimonovomFoto: www.predsjednistvobih.ba

Članovi Predsjedništva BiH istakli su da su zahvalili narodu i Vladi Francuske za dosadašnju podršku BiH u procesu EU integracija, gdje je konstatovan kontinuitet političkih stavova Francuske prema BiH kao višeetničkoj, suverenoj zemlji demokratskog poretka, integrisanoj u stabilnom regionu i Evropi.

- U tom kontekstu, Francuska u BiH sprovodi različite programe saradnje da bi podržala BiH na njenom EU putu - saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Ta saradnja, uz integrisani pristup, sprovodi se u skladu sa četiri glavne oblasti - unutrašnja bezbjednost, tehnička saradnja, uključujući upravljanje i visoko obrazovanje, te naučna saradnja, kultura i civilno društvo, uključujući promovisanje frankofonije i nastavak preuzimanja pravne tekovine EU /Akvis/.

Dimonova je podsjetila članove Predsjedništva BiH da je Francuska na Samitu u Londonu 2018. godine odlučila proširiti mandat Francuske razvojne agencije /AFD/ u BiH, koja bi bila nadležna za finansijska ulaganja u značajne projekte u BiH narednih godina, posebno na polju regionalne integracije, ekologije i klime, inovacije i digitalne ekonomije.

Na sastanku je zaključeno da u narednom periodu treba jačati politički dijalog razmjenom posjeta zvaničnika dvije zemlje.

Tom prilikom, članovi Predsjedništva BiH su ponovili poziv predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu da posjeti BiH.

Sastanku je, u ime francuske delegacije, prisustvovala i ambasador Francuske u BiH Kristin Tudik, te šef Misije pri Direkciji za kontinentalnu Evropu Ministarstva za Evropu i inostrane poslove Francuske Gijom Ruzon.

U ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića sastanku su prisustvovali savjetnici u kabinetu Slaven Kovačević i Davor Vuletić.