latinica  ћирилица
22/06/2021 |  16:50 | Autor: SRNA

Šume Srpske: Prodaja šumskih sortimenata vrši se na osnovu potpisanih ugovora

Јavno preduzeće Šume Republike Srpske saopštilo je da prodaju šumskih drvnih sortimenata vrši na osnovu potpisanih ugovora i da nisu tačni navodi u medijima o namještanju prodaje trupaca podobnima.
Šume Republike Srpske -
Šume Republike Srpske

Iz ovog preduzeća ističu da prodaju vrše na osnovu potpisanih ugovora, a u skladu sa izvršenjem Proizvodno-finansijskog plana za tekuću godinu i raspoloživim količinama šumskih drvnih sortimenata.

Povodom medijskih navoda u vezi sa protestima radnika preduzeća Savoks Milići, koji dovode u pitanje politiku prodaje u ovom preduzeću, iz Šuma Srpske ističu da je kompanija Savoks dugogodišnji kupac sortimenata Јavnog preduzeća.

- U tom periodu smo imali korektnu saradnju i eventualne probleme oko isporuke rješavali smo zajednički, a količina ugovorena sa pomenutim kupcem za ovu godinu iznosi 11.500 metara kubnih trupaca četinara - navodi se u saopštenju.

Iz Šuma Srpske su naveli da je riječ o kupcu koji ima potrebe za izuzetno kvalitetnim trupcima smrče prve kvalitetne klase i do 60 odsto, te što manje treće klase u odnosu na ukupnu ugovorenu količinu.

- Ovo ističemo iz razloga što je praksa da se sa kupcima potpisuju ugovori gdje je omjer prve, druge i treće klase 30 – 40 – 30 procenata - navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je procenat isporuke ovom kupcu manji zbog loših vremenskih uslova koji su direktno uticali na smanjenu proizvodnju u prethodnom periodu.

- Šumskim gazdinstvima naloženo je da urade plan sustizanja otpreme kako bi se do kraja tekuće godine u potpunosti realizovali potpisani ugovori - navodi se u saopštenju.

Iz preduzeća Šume Srpske su demantovali i medijske navode da predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković vrši bilo kakav pritisak na ovo preduzeće u smislu favorizovanja pojedinih kupaca.

- Predsjednik Vlade Srpske konstantno insistira na podjednakoj isporuci sortimenata svim kupcima i što bržem rješavanju problema kada dođe do istih - navodi se u saopštenju.

Pojedini mediji prenijeli su da su jutros radnici fabrike za proizvodnju montažnih kuća i stolarije kompanije Savoks iz Milića protestovali zbog nedostatka sirovina, te obustave proizvodnje.