latinica  ћирилица
22/06/2021 |  18:39 | Autor: SRNA

Spisi predmeta ratnih zločina nisu predati srpskim tužiocima

Misija za vladavinu prava na Kosovu i Metohiji saopštila je da nije predala spise predmeta ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiji srpskim tužiocima, kao što to tvrdi bivši sudija Euleksa Malkom Simons.
Euleks policija na Kosovu (Foto: AP Photo/ Zveki/ Sputnik) -
Euleks policija na Kosovu (Foto: AP Photo/ Zveki/ Sputnik)

Iz EULEKS-a je saopšteno da se ova misija nikada nije odrekla izvršnog ovlašćenja nad istražnim spisima i predmetima ratnih zločina, te je tokom svog mandata nastojala da osigura odgovornost za ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju se pojašnjava da Misija nije mogla poslije prenosa ovlašćenja na prištinske organe juna 2018. godine da nastavi da vodi istrage o ratnim zločinima koje su počinila lica koja ne žive na Kosovu i Metohiji i za koja se zna da žive u centralnoj Srbiji.

- Važeći kosovski zakon nije dozvoljavao mogućnost suđenja u odsustvu. U svojim naporima da obezbijede odgovornost za ratne zločine koje su navodno počinili pojedinci za koje se vjeruje da su izvan Kosova, Euleksovi tužioci povremeno su dijelili informacije o tim osobama sa tužilaštvima drugih jurisdikcija, uključujući, ali bez ograničenja, i tužilačke vlasti Srbije - ističu iz EULEKS-a.

U saopštenju se podsjeća da su Euleksovi tužioci u skladu sa kosovskim zakonom, do juna 2014. godine, razmjenjivali informacije i pružali pomoć srpskim vlastima, u prisustvu kosovskih tužilaca, u nekoliko slučajeva ratnih zločina.

- Između 2014. i 2018. godine, kako se mandat Misije mijenjao, ova praksa je postepeno prekinuta - navodi se u saopštenju.

U svim ovim okolnostima, tvrde iz Euleksa, saradnja sa srpskim vlastima je dovela do prvostepenog suđenja u kojima je devet optuženih proglašeno krivim za izvršenje ratnih zločina nad civilima.

- Saradnja sa srpskim vlastima je utemeljena na relevantnim odredbama važećeg Zakona o krivičnom postupku samoproglašenog Kosova, kao i na propisima koji regulišu međunarodnu pravnu saradnju u krivičnim stvarima - ističu iz EULEKS.

U saopštenju se napominje da su tokom ovog perioda saradnje svi originalni dosijei o ratnim zločinima ostali u posjedu Euleksa, a zatim su predati kosovskim vlastima nakon završetka izvršnog mandata Euleksa.

- Do decembra 2018. godine, EULEKS je kosovskim vlastima dostavio 495 policijskih spisa predmeta za organizovani kriminal, 434 policijska spisa predmeta ratnih zločina, spise slučajeva nestalih osoba, spise predmeta kojima je upravljao samo Euleks i više od 1.400 spisa tužilaštava - navodi se u saopštenju.