latinica  ћирилица
22/06/2021 |  18:47 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Karićeva u Banjaluci sa Stanivukovićem; Ćosić: To nije korak naprijed (VIDEO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković sastao se sa gradonačelnicom Sarajeva, Benjaminom Karić. Kažu da su razgovarali o saradnji.
Stanivuković i Karić (foto: Grad Banjaluka) -
Stanivuković i Karić (foto: Grad Banjaluka)

Za Stanivukovićevog kolegu iz Istočnog Sarajeva Ljubišu Ćosića posjeta Karićeve nije nikakav korak naprijed.

Poziva gradonačelnika Banjaluke da kada posjeti Sarajevo neka stane pred Vijećnicu, da vidi kako se osjeća kao čovjek iz Republike Srpske, kao Srbin kada njegov narod kvalifikuju zločinačkim i agresorskim.

Zagrljaji i poljupci Stanivukovića i Karićeve na susretu su okarakterisali kao istorijska prekretnicu jer se na zvaničan sastanak gradonačelnika dva najveća grada čekalo se 27 godina.

- Mi ne želimo da prošlost i različita razmišljanja o mnogim temama kvare našu budućnost - rekao je Stanivuković.

- Mi stavljamo iza sebe različitosti i sve ono što bi mogao biti kamen spoticanja - dodala je Karić.

Karićeva je veličala ljepote Banjaluke i Sarajeva, kao dva grada koja će BiH u najboljem svjetlu predstavljati Evropi i svijetu, ali Republiku Srpsku niti jednom nije spomenula.

Možda zato jer je već na početku mandata već u aprilu, odbila saradnju sa graničnim gradom iz Srpske. Nakon što je gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Ljubiša Ćosić zatražio skidanje spomen-ploče na gradskoj vijećnici u Sarajevu, na kojoj se srpski narod deklariše kao zločinački, Karićeva je jasno rekla – dok sam ja na čelu Sarajeva, ploča neće biti skinuta. Zato i čudi, kaže Ćosić, činjenica da prvi čovjek Banjaluke poziva Karićevu u posjetu.

- On očigledno njoj priča priču koju želi da čuje, a s druge strane bi bilo dobro kad bude išao u posjetu Sarajevu da obiđe malo ulicu Vase Miskina odnosno Ferhadije, da dođe pred Vijećnicu da pogleda te table i da ga pitamo kako se kao čovjek i Srbin iz Republike Srpske i kao građanin jedne zemlje osjeća kada njegov narod kvalifikuju kao zločinačkim i agresorskim - naglasio je Ćosić.

Na presudu generalu Ratku Mladiću Karićeva je likovala. Čak je organizovala uživo praćenje presude, upravo iza vrata Vijećnice.

Podržala je i sramnu rezoluciju o Srebrenici koja je izglasana u Parlamentu Crne Gore.

Iz Kluba odbornika SNSD-a jasno su poručili gradonačelniku i svima: "Nećemo dopustiti da drugi pišu srpsku istoriju i odlučuju o njenoj budućnosti".

- Stavovi gostiju kao što je Karićeva nisu podržani u Republici Srpskoj i smatraju se direktnim udarom na institucije Republike Srpske, njenog stanovništva, svakog borca odbrambeno-otadžbinskog rata, porodica koje su u proteklom ratu izgubile svoje bližnje, te svakog djeteta kojem smo dužni reći istinu o propagandi koju Sarajevo plasira o srpskom narodu - rekao je odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka Bojan Pećanac.

Predstavnici boračke populacije pitaju-ako je do sastanka i trebalo doći, moralo se razgovarati o problemima Srba u Sarajevu kojih u tom gradu skoro da više i nema.

- Mnogo ljudi se žali da ne može da dođe u posjed svoje imovine, svjedoci smo i danas paljenja i rušenja kuća, uzurpiranja imovine, nemogućnosti obilježavanja značajnih datuma gdje bi trebali da odamo poštu svojim sunarodnicima stradalim u odbrambeno-otadžbinskom ratu kao što istovremeno drugi narodi imaju pravo i mogućnost i nisu ometani da to urade na teritoriji Republike Srpske - istakao je predsjednik BORS-a Milomir Savčić.

- Koje bratimljenje Sarajeva i Banjaluke? Koje Banjaluke, je li one "agresorske"? Јe li bratimljenje "genocidaša" sa "finim" Sarajevom, toliko "finim" da su u vrijeme rata imali 126 logora za Srbe. To Sarajevo poslije rata ne dozvoljava nam ni da poslije 26 godina mirno prođemo Dobrovoljačkom ulicom i položimo ružu, da ne govorim da postavimo ploču nedužno ubijenim vojnicima ЈNA - naglasila je predsjednica Udruženja žena žrtva rata Srpske Božica Živković Rajilić.

A imala je Karićeva vremena za umivanje na česmi koju je u njoj čast Stanivuklović postavio u centru grada kraj spomenika bana Milosavljevića. Čak je i požurio s radovima samo da se pokaže pred svojom gošćom iz Sarajeva.

Imao je Stanivuković prostora da u svoj raspored ubaci sarajevsku delegaciju, ali nije bilo termina za susret sa djecom s Kosmeta koji su stigli u Srpsku.