latinica  ћирилица
22/06/2021 |  18:57 | Autor: SRNA

Parađina: Poruke Stanivukovića ne odražavaju interese Srpske i Srba

Poruke koje je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković poslao nakon današnjeg sastanka sa gradonačelnikom Sarajeva Benjaminom Karić ne odražavaju interese Republike Srpske, a pogotovo Srba iz Sarajeva, već su fingirane u dnevnopolitičke svrhe, izjavio je Srni član Skupštine Boračke organizacije Republike Srpske Mihajlo Parađina.
Mihajlo Parađina (Foto: Tom Dubravec/Hanza Media) -
Mihajlo Parađina (Foto: Tom Dubravec/Hanza Media)

Parađina je rekao da pružena ruka Sarajevu sa intencijom da se grade mostovi i prijateljstva treba da bude opredjeljenje sadašnjim i budućim generacijama, ali da ne može biti platforma da nedavna prošlost bude isključivo kreirana i nametana po volji jedne politike i jednog naroda, što se ovdje čini.

- Ako žele da Sarajevo doživljavamo kao neki multietnički centar BiH, potrebno je da izađu u susret zahtjevu gradonačelnika Istočnog Sarajeva /Ljubiše Ćosića/ i uklone sporne table koje vrijeđaju Srbe, kao i da isprave određene posljeratne greške sa aspekta funkcionisanja vlasti u Kantonu Sarajevo, odnosno u FBiH - ukazao je Parađina.

On je podsjetio da se na sarajevskoj Vijećnici nalazi tabla na kojoj su Srbi okarakterisani kao agresori, što je termin koji mora biti eliminisan.

Parađina je upitao šta je sa 156.000 Srba koji su morali otići iz tog grada, i koji su najveće žrtve proteklog rata, kada je, kako je naveo, razorena srpska nacionalna i intelektualna supstanca.

- Cijela plejada znamenitih Srba čija su imena nosile ulice Sarajeva je uklonjena i zamijenjena imenima ljudi sumnjive prošlosti, koji su prilikom oslobađanja BiH bili na strani neprijatelja, okupatora i njihovih sluga. To sve skupa nije preduslov da šaljemo poruke, kakve su danas poslate iz Banjaluke - naglasio je Parađina.

On smatra da je prvo potrebno doći do nekog opšteg konsenzusa i dogovora, nakon čega se tek može razmišljati o suživotu.

- Dok toga ne bude, a to političko Sarajevo svih ovih godina ne pokazuje, već želi da nametne isključivo njihova pravila kako se treba ponašati i djelovati, onda ovakve poruke apsolutno ne održavaju interes srpskog naroda u Rapublici Srpskoj - naglasio je Parađina, koji je i predsjednik Opštinske boračke organizacije Pale.

Prema njegovim riječima, Stanivukovićeve poruke su isključivo namijenjene u dnevnopolitičke svrhe, što sve skupa ne pokazuje ozbiljnu i zrelu nacionalnu svijest, kao ni državničku politiku potrebnu u trenutnim veoma složenim vremenima za Srpsku.

- Potrebno je da se manifestuje sloga i dijalog oko važnih nacionalnih i strateških interesa oko kojih ne smije biti nikakve pogodbe, a ne da se dnevnopolitički interesi stavljaju iznad nacionalnih i državnih - zaključio je Parađina.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je danas u Banjaluci da sastankom sa gradonačelnikom Sarajeva Benjaminom Karić želi da, kako kaže, gradi mostove prijateljstva, te da je šteta da se toliko dugo čekalo da se gradonačelnici ova dva grada zvanično sastanu.