latinica  ћирилица
22/06/2021 |  19:10 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Vlada izdvojila milion i po KM za pomoć voćarima (VIDEO)

Vlada Srpske za jednokratnu pomoć voćarima radi ublažavanja posljedica uzrokovanih pandemijom virusa korona izdvojila je milion i po maraka.
Pomoć voćarima - Foto: RTRS
Pomoć voćarimaFoto: RTRS

Zahtjev za isplatu podnosi se Agenciji za agrarna plaćanja Republike Srpske. Voćari su zadovoljni jer će sredstva uložiti za unapređenje proizvodnje. U vrijeme pandemije nisu mogli plasirati voće na tržište, a problema je bilo i zbog loših vremenskih uslova.

Јednokratnom pomoći biće obuhvaćeno više od 1.000 proizvođača kruške i koštičavog voća koji imaju najmanje dva hektara zasada. Za ovu namjenu planirano je da se izdvoji milion maraka.Ovo je značajna pomoć voćarima koji su zbog pandemije pretrpjeli štetu, kaže Darko Milošević, koji pod voćem ima oko osam hektara.

U Tarevcima kod Modriče, na najvećoj plantaži trešnje u Srpskoj, propalo je više od 60 odsto roda, zbog nedostatka kupaca i zatvorenih granica. Dio roda uništila je i kiša vlasniku plantaže Sakibu Sarvanu, tako da mu je prošla godina donijela samo gubitke.

- Pandemija je dovela do toga da smo imali drastično manje kupaca, ovdje dolaze najviše kupci iz Krajine ,nisu mogli doći zbog policijskog sata, a ni drugi kupci, posebno kupci iz inostranstva, tako da smo pretrpjeli veliku štetu - kaže Sarvan.

S obzirom da nekoliko godina uzastopno voćari trpe gubitke, resorno ministarstvo je obezbijedilo jednokratnu pomoć.

- Isplaćujemo do 500 maraka po ha za proizvođače kruške i koštičavog voća jer smo utvrdili da su te voćne vrste pretrpjele najveću štetu, obuhvatićemo negdje oko 1000 voćara i 2000 ha i potrošićemo milion maraka - rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede.

Pored toga, kaže Pašalić, oko 500 hiljada maraka biće izdvojeno za nabavku sadnica jabuke, kruške, šljive i breskve.

Ovom vrstom podrške biće omogućeno podizanje 100 hektara novih zasada. Zahtjev za isplatu jednokratne pomoći voćari treba da podnesu do 31. jula, a za nabavku sadnica do 15.septembra.