latinica  ћирилица
22/06/2021 |  19:11 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Skupština usvojila izvještaj predsjednika Srbije o Kosmetu (VIDEO)

Skupština Srbije usvojila je izvještaj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o pregovorima s Prištinom u kojem je istakao da nije potreban zamrznut konflikt, već da narod želi pregovore.
Narodna skupština Srbije (Foto: instagram.com/ buducnostsrbijeav) -
Narodna skupština Srbije (Foto: instagram.com/ buducnostsrbijeav)

Kaže da Srbi ne treba da traže pravdu i smislen odgovor na pitanje kako je Albancima na Kosovu i Metohiji dato pravo na samoopredjeljenje, a Srbi u Republici Srpskoj, međunarodnim ugovorom definisanom teritorijom, nemaju to pravo.

Vučić je rekao da iz Republike Srpske postavljaju pitanja zašto vrijede jedna pravila za Kosovo, a druga za Srpsku, da Albanci na Kosovu i Metohiji imaju pravo na samoopredjeljenje, a Srbi u Srpskoj nemaju i po kojem je to principu međunarodnog prava?

Od političara iz međunarodne zajednice nema smislenog odgovora na to i neće ga ni biti, rekao je Aleksandar Vučić.

Dodaje da Srbi neće dobiti smislene odgovore ni pravdu, već trebaju da gledaju sebe i koliko mogu da učine za sebe.

- Ne diramo u BiH, poštujem je razumijemo sve, milion puta sam to ponovio i pred Dodikom i Željkom i svima, šta da im odgovorim, šta da kažem tim ljudima. Јedan od najvećih evropskih državnika je rekao, jedini koji je rekao sve si u pravu, ali moraš da razumiješ da je situacija drugačija i moraš da imaš pragmatičan pristup, zemlja ti ide dobro naprijed, čuvaj zemlju i ne ulazi dalje u to. Kažem im da to i radim ali im kažem po kom principu neko ima pravo, a neko drugi nema pravo, vjerujte mi nema odgovora - kaže Vučić.

Dijalog sa Prištinom je jedino moguće rješenje pitanja Kosova, smatra Vučić. Beograd je skoro sve ispunio iz Briselskog sporazuma, a Albanci samo 6 od 15 tačaka, a o formiranju Zajednice srpskih opština više ne žele ni da govore.

- Јedina tema je bila kada ćete da priznate nezavisnost Kkosova, a ono što je poklon od nas da ćemo mi da priznamo Srbiju. Јa sam nekoliko minuta to pažljivo slušao . Kurti se okrenuo i pet puta ponovio kada, kada , onda sam mu mirno rekao nikada - dodao je Vučić.

Vučić je rekao da Priština ulaže u vojnu opremu i obuku, a zapadne zemlje blagonaklono na to gledaju jer Kosovu tretiraju kao suverenu i nezavisnu državu suprotno međunarodnim pravnim aktima i rezoluciji 1244.

- Za brigu je trend koji pokazuje da pojedine zemlje zapada žele da ih dodatno naoružaju, dodatno opreme pa se pitate zbog čega to radite? Oni pitaju zbog čega to vi radite , ali mi imamo pravo na to - istakao je Vučić.

Јoš jednom je Vučić ponovio da je jedino moguće rješenje kompromisno rješenje, ali šta je to ne zna.

- Mali smo da možemo da određujemo Americi, Francuskoj, Njemačkoj, ali smo dovoljno veliki da možemo sebe da štitimo od poniženja - poručio je Vučić.