latinica  ћирилица
22/06/2021 |  19:11 ⇒ 23/06/2021 | 08:17 | Autor: RTRS

Izgradnja drinskog nasipa počinje ove godine (VIDEO)

Vlada i preduzeće "Vode Srpske" planiraju da ove godine počnu izgradnju drinskog nasipa, ali brojni nesporazumi sa lokalnom vlašću u Bijeljini još nisu prevaziđeni, nego su čak i produbljeni.
Drinski nasip - Foto: RTRS
Drinski nasipFoto: RTRS

Iako su kreditna sredstva za gradnju obezbijeđena odmah nakon poplava 2014. godine, projekat nije pomjeren sa mrtve tačke.

Vlada je Gradu Bijeljina dostavila novac za eksproprijaciju zemljišta, ali postupak nije sproveden. Gradonačelnik tvrdi da novca nema.

Uskoro bi trebalo da bude raspisan javni poziv za izbor izvođača radova na prvoj dionici drinskog nasipa dužine 2,2 kilometra u Јanji. Ipak, eksproprijacija parcela na kojima će nasip biti građen još nije počela.

- Јedini problem je eksproprijacija zemljišta znači to je obaveza lokalne zajednice i mi kao učesnik u projektu očekujemo da lokalne zajednica ubrzo riješiti te probleme, dakle što se tiče javne ustanove mi smo spremni i već plan je da u avgustu bude raspisan javni poziv za ponude - kaže Saša Mirić portparol ЈU Vode Srpske.

Gradonačelnik Bijeljine tvrdi da mu je novac za eksproprijaciju oduzela skupštinska većina, amandmanima na budžet i zahtijeva od Vlade da sprovede postupak eksproprijacije.

-  Mi ne želimo više ni jednog mjeseca da čekamo i naš okvir nadležnosti ispoštovaćemo i po tom pitanju i reći da postupak eksproprijacije sa ministrom Pašalićem, pokrenućemo da se isplati ljudima, da se isplati sami postupak eksproprijacije, da on teče nesmetanim putem - istakao je Petrović.

U nadležnom odjeljenju gradske uprave kažu da na budžetskoj poziciji za eksproprijacije nemaju dovoljno novca za planiranih 160 parcela, ali da postupak mogu započeti.

- Trenutno na toj stavci ima nekih oko 700.000 maraka, što je gotovo taman dovoljno za ovo da ne računamo tekuće obaveze koje ćemo imati do kraja godine, ako kažemo da li je to dovoljno, grad Bijeqina nema dovoljno sredstava - rekao je Bogdan Tadić iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove grada Bijeljina.

I iz Vlade Srpske dokumentuju - novac su dali gradu još prije pet godina. U dopisu Vladi iz Gradske uprave iz marta 2016. godine, navodi se da je Grad riješio imovinsko-pravne odnose tako što su zaključili sporazume o isplati naknade sa vlasnicima parcela. Ministarstvo poljoprivrede sprovelo je niz koraka koji prethode gradnji nasipa o čemu su danas i pismeno obavijestili gradonačelnika Bijeljine.

I predsjednica Srpske istakla je da ovaj projekat više ne smije da čeka i očekuje od lokalne vlasti da uradi svoj dio posla koji se odnosi na eksproprijaciju, što i jeste lokalna nadležnost.

- Da bi republičke vlasti mogle da reaguju dalje da rade, da bi mogle da krenu u realizaciju ovog veoma važnog projekta koji u suštini ne treba nikome da nanese štetu nego je projekat koji treba da spase cijelo ovo područje  - istakla je Cvijanović.

Prvobitno odobrena kreditna sredstva Svjetske banke mogla su se koristiti samo pod uslovom da su ponuđenom cijenom zadovoljni svi vlasnici zemljišta, zbog čega je Vlada Srpske odustala od ovog kredita i za izgradnju drinskog nasipa pronašla novi izvor finansiranja – kredit Evropske investicione banke. Prvobitno ponuđenom cijenom za otkup zemljišta od 2 marke mještani nisu bili zadovoljni, pa je ona povećana na 4 marke po kvadratnom metru.