latinica  ћирилица
22/06/2021 |  19:11 ⇒ 23/06/2021 | 08:01 | Autor: RTRS

Kako zadržati medicinske radnike u Srpskoj? (VIDEO)

Stotine miliona maraka uložene su u zdravstveni sektor Republike Srpske, posebno u posljednjih godinu i po dana od kada je pandemija virusa korona.
Medicinski radnici - Foto: RTRS
Medicinski radniciFoto: RTRS

Kada bolest zakuca na vrata ništa nije mnogo, jer sve što se uloži u zdravstvo ulaže se u zdravlje naroda. Bolnice imamo, opremu imamo, ali kako zadržati medicinske stručnjake u Republici Srpskoj?

Bolnica "Srbija" u Istočnom Sarajevu nedavno je dobila CT uređaj vrijedan milion maraka. A svaki novi uređaj zahtijeva i dodatne edukacije dijagnostičara.

- Јa se nadam da ćemo uspjeti to savladati. Edukacija traje oko 2 sedmice. Danas će se završti jedan dio te edukacije, a ovo što je novo mislim da će biti u drugom dijelu edukacije, jer ćemo polako uz razumijevanje naših pacijenata, nekako ćemo polako to savladati - kaže doktrica Zorica Mirvić, načelnik Zavoda za radiologiju Bolnice "Srbija"  u Istočnom Sarajevu.

A da bi dobili priznatog medicinskog stručnjaka neophodno je i do 30 godina školovanja i usavršavanja. Tu je mnogo odricanja, mnogo finasija i državnih i privatnih.

- Koliko god da košta poziv doktora i drugih struka u zdravstvu nije za državu skup i ne bi smio da bude skup iz prostog razloga što je samo školovanje već skupo. Kada kažem ne treba da bude skup tada mislim na plate i sve druge beneficije - istakao je Ranko Škrbić dekan Medicinskog fakulteta  u Banjaluci.

U Srpskoj su u pripremi ili se uz postojeće grade nove bolnice u Trebinju i Doboju. Imamo bolnice u svim ostalim gradovima. Potpuno je rekonstruisana najveća zdravstvena ustanova UKC, a u posljednjih 11 mjeseci u bolnicu “Sveti Vračevi” Bijeljina uloženo je četiri miliona maraka.

U doba pandemije niko od pacijenata u Srpskoj nije ostao bez zdravstvenog osiguranja ili da nije zbrinut. Iako su na neke dijagnostičke procedure dugi redovi za čekanje, neki građani to razumiju, neki zamjeraju.

Bez obzira na objekte, opremu, zdravstveni sektor ne može bez kadra, jer ljudi su najvažniji. Bez finasija ne možemo, ali izazov medicinskim stručnjacima su i veće šanse za uspjeh u poslu, a to je da im država omogući da se bave naukom. I tu je Srpska na dobrom putu ulaganjem u centre za biomedicinska istraživanja na fakultetima u Foči i Banjaluci.

Opširnije u videu: