latinica  ћирилица
23/06/2021 |  07:21 ⇒ 13:26 | Autor: RTRS

Vrhunac toplotnog talasa danas i sutra, na snazi narandžasti meteoalarm (VIDEO)

Narandžasti meteoalarm upaljen je danas za područje cijele BiH zbog ekstremno visoke dnevne temperature koja će biti i do 39 stepeni Celzijusovih.
Temperaturne razlike - Foto: RTRS
Temperaturne razlikeFoto: RTRS

Na području Prijedora, Banjaluke, Višegrada, Foče, Trebinja i Livna u periodu od 11.00 do 18.00 časova maksimalna dnevna temperatura biće iznad 35 stepeni Celzijusovih.

Maksimalna temperatura od oko 36 stepeni Celzijusovih u periodu od 12.00 do 17.00 časova očekuje se na području Bihaća, na području Tuzle i Sarajeva oko 37, a na području Mostara oko 39 stepeni Celzijusovih.

Narandžasto upozorenje znači da je vrijeme opasno i da su prognozirane opasne vremenske pojave, koje su takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Iako smo toplo i sunčano vrijeme željno iščekivali, visoke temperature donijele su drugu vrstu problema. Za mnoge ljude nagla promjena sa hladnog na toplo znači i niz zdravstvenih tegoba. Ono što muči većinu, jesu temperaturne oscilacije na dnevnom nivou.

Odlazak na posao, boravak u kancelariji, vožnja do kuće, svakodnevica je većine ljudi. Ima i onih čiji je posao uglavnom terenski. U svakom slučaju, u toku dana, promijenimo više lokacija. Svaki put naš se organizam prilagođava razlici u temperaturi. Provjerili smo kolike su te razlike.

Cijelu priču pogledajte u prilogu: