latinica  ћирилица
23/06/2021 |  07:48 ⇒ 09:31 | Autor: sputniknews.com

Rusija poziva Ameriku: Odustanite od vježbi u Crnom moru

Ukrajinsko-američke vojne vežbe velikih razmera "Si briz" povećavaju rizik nenamjernih incidenata u Crnom moru, zato Moskva poziva Vašington i njegove saveznike da odustanu od manevara, saopštila je ambasada Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama.
Crno more (Foto: AP Photo/ Vadim Ghirda) -
Crno more (Foto: AP Photo/ Vadim Ghirda)

Vježbe su planirane za period od 28. juna do 10. jula i u njima će učestvovati 5.000 vojnika i 32 vojna broda iz 32 države.

- Vežbe velikih razmera i očigledno njihov agresivni karakter nisu u skladu sa realnim zadacima u cilju bezbednosti Crnomorskog regiona - navodi se u saopštenju ambasade Rusije na Tviteru.

Kako su diplomate navele, "vježbe povećvaju rizik od nenamjernih incidenata i podstiču militarističko raspoloženje u Kijevu".

- Pozivamo SAD i njihove saveznike da otkažu vojne vežbe na Crnom moru - izjavili su u ambasadi i pozvali da se problemi koji nastaju u regionu rješavaju bez nametanja spoljne pomoći.

Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov je ranije izjavio da će NATO pod okriljem vježbi "Si briz" snabdjeti Ukrajinu savremenim naoružanjem, koje će kasnije biti prebačeno u Oružane snage Ukrajine i bataljone nacionalista u Donbasu.

I portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je navela da NATO povećava vojnu aktivnost u Crnom moru i povećava broj vježbi u Crnom moru i dodala da to ne doprinosi regulisanju situacije u Ukrajini.