latinica  ћирилица
23/06/2021 |  10:47 ⇒ 10:47 | Autor: SRNA

Putin: Nadamo se da će NATO razmotriti inicijative Moskve

Rusija se nada da će NATO razmotriti inicijative Moskve čiji je cilj deeskalacija tenzija između dvije strane, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.
Vladimir Putin (@KremlinRussia) - Foto: Twitter
Vladimir Putin (@KremlinRussia)Foto: Twitter

On je u video-poruci upućenoj učesnicima i gostima Devete konferencije o međunarodnoj bezbjednosti u Moskvi rekao da Rusija ne može da ne bude zabrinuta zbog jačanja vojnog prisustva NATO-a blizu ruskih granica.

- Naravno, ne možemo da ne budemo zabrinuti zbog beskrajnog jačanja vojnih kapaciteta i nadograđivanja infrastrukture NATO-a blizu ruskih granica, kao i zbog činjenice da Alijansa odbija da na konstruktivan način razmotri naše prijedloge o smanjenju tenzija i rizika od nepredviđenih incidenata - istakao je Putin.

Putin je naglasio da očekuje da će na kraju prevagnuti zdrav razum i želja za razvijanjem konstruktivnih odnosa, prenio je TASS.

Prema riječima ruskog predsjednika, ciljevi napora Rusije su smanjenje rizika, obezbjeđivanje predvidljivosti i rješavanje nesuglasica putem dijaloga i konkretnih sporazuma, uključujući one na polju kontrole oružja.

Putin je naveo da bi prilikom novog "izjednačavanja bezbjednosti" trebali da se uzmu u obzir svi faktori koji utiču na stratešku stabilnost u međusobnim odnosima.

Ruski lider ubijeđen je da politička volja i spremnost na kompromise mogu da donesu pozitivan rezultat, a kao primjer toga naveo je produžetak Novog sporazuma o smanjenju arsenala strateškog naoružanja između Rusije i SAD do 2026. godine.