latinica  ћирилица
23/06/2021 |  11:53 ⇒ 11:53 | Autor: Večernje novosti

Sajam knjige u Beogradu pod sloganom "Povratak napisanih"

Poslije prošlogodišnje pauze zbog pandemije, Sajam knjiga se vraća ove godine, u novom terminu i dan duže, od 11. do 19. septembra, pod sloganom "Povratak napisanih".
Sajam knjiga Beograd -
Sajam knjiga Beograd

Otvaranje će biti upriličeno na dan kada je pre 84 godine počela prva manifestacija u poslijeratnoj istoriji Beogradskog sajma na današnjoj sajamskoj lokaciji, a počasni gost biće Rumunija.

Odluku o odstupanju od uobičajenog termina donio je Odbor Beogradskog sajma knjiga, predvođen akademikom Dušanom Kovačevićem uz učešće gradskog sekretara za kulturu, Ivana Karla i saglasnost predstavnika Udruženja izdavača - Dejana Papića, predsjednika Udruženja izdavača i knjižara Srbije, Zorana Hamovića, predsjednika Udruženja profesionalnih izdavača i Žarka Čigoje, predstavnika samostalnih izdavača.

Po mišljenju Dušana Kovačevića, najvažnija i najljepša vijest je da će se Sajam održati.

- Septembar će biti sigurniji i bezbjedniji od moguće jesenje opasnosti koja nosi uobičajene bolesti. Tako će Sajam obradovati sve koji vole knjigu. Nadam se da će epidemiološka situacija biti dobra i da će, uz mejre opreza, biti u punom kapacitetu. Vraćamo se kulturi bez koje je život postao poprilično tužan - napominje Kovačević.

Karl je dodao da se Odbor odlučio za mjesec dana raniji termin da bi manifestacija prošla što komfornije za izlagače, učesnike i posjetioce.

- Vjerujem da će zajedničkim radom i zalaganjem svih, Sajam knjiga biti uspješan i da će utabati put i za ostale tradicionalne manifestacije Beogradskog sajma - rekao je on.

- Ovaj "postkoronarni ili koronarni" sajam treba da počne da vraća knjigu tamo gdje joj i jeste mjesto - među čitaoce - rekao je Čigoja, i dodao - Mnogo je nepoznanica ali i pored toga izdavači su odlučili da ga podrže i održe. Programski, koncepcijski određivaće se u hodu. Na šta će ličiti? Nadajmo se na izuzetan kulturni događaj, dosad nezabilježen. U vrijeme poziva na nedruženje, knjiga će pozvati na druženje uprkos svemu.