latinica  ћирилица
23/06/2021 |  12:48 ⇒ 12:58 | Autor: Bi-bi-si

Bi-Bi-Si: Djeca u migrantskom kampu u Teksasu u jezivim uslovima

U američkom pograničnom pritvorskom centru u teksaškoj pustinji, djeca migranti žive u alarmantnim uslovima, bolest je raširena, hrana nije ispravna i postoje izvještaji o seksualnom zlostavljanju, utvrdila je istraga Bi-Bi-Si intervjuišući osoblje kampa i djecu.
Migrantski kamp u Teksasu (foto: BBC / Microsoft teams) -
Migrantski kamp u Teksasu (foto: BBC / Microsoft teams)

Posljednjih mjeseci SAD bilježe priliv migranata i azilanata iz Centralne Amerike, a stručnjaci navode da su nasilje, prirodne katastrofe i ekonomski pad povezan sa pandemijom neki od razloga za masovni porast.

Šatorski kamp u vojnoj bazi Fort Blis u El Pasu u Teksasu privremeni je dom za preko 2.000 tinejdžera koji su sami prešli američko-meksičku granicu i koja sada čekaju ponovno spajanje sa porodicom u SAD.

Nalazi do kojih je došao Bi-Bi-Si u svojoj istrazi, na osnovu razgovora sa zaposlenima i fotografijama i video zapisima, uključuju navode o seksualnom zlostavljanju, epidemijama kovida i vaši, djeci koja čeka na medicinsku pomoć, nedostatku čiste odjeće i gladnoj djeci kojoj se servira nedovoljno kuvano meso.

Kamp Fort Blis sastoji se od najmanje 12 šatora, a u nekima od njih istovremeno je smješteno na stotine djece, koja veći dio dana tu borave, izlazeći na sat ili dva zbog rekreacije ili da se postroje sa stotinama drugih za obrok.

Osoblje je za novinare reklo da je hrana uglavnom jestiva, ali 15-godišnjak koji je nedavno pušten naveo da je hranjen nekuvanim mesom.