latinica  ћирилица
23/06/2021 |  15:28 ⇒ 15:38 | Autor: SRNA

Elektroprivrede Srpske i Crne Gore o izgradnji HE Sutorina

Rukovodioci elektroprivreda Republike Srpske i Crne Gore razgovarali su danas o podizanju nivoa saradnje ta dva preduzeća i realizaciji zajedničkih energetskih projekata, a najvažniji od njih je izgradnja Hidroelektrane Sutorina, potvrđeno je Srni u Elektroprivredi Republike Srpske.
Nikšić - sastanak - Foto: SRNA
Nikšić - sastanakFoto: SRNA

Na sastanku Uprave Mješovitog holdinga ERS-a, matičnog preduzeća iz Trebinja i Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore održanom u sjedištu tog preduzeća u Nikšiću, zaključeno je da su potencijali za objekte iz obnovljivih izvora veliki i neki od njih su nemogući bez zajedničkog rada - za dobrobit stanovništva, lokalnih zajednica, ali i privrede uopšte.

- Sagledane su mogućnosti višeg nivoa saradnje dvije elektroprivrede, s ciljem povećanja efikasnosti i profitabilnosti tih sistema - naveli su u Elektroprivredi Republike Srpske.

Na sastanku je razmatrana i mogućnost iskorištenja voda rijeke Trebišnjice u energetske svrhe i svrhe vodosnabdijevanja crnogorskog primorja.

Za projekat HE Sutorina, istakli su sagovornici, već postoji određena projektna dokumentacija, elaborati i studije i Elektroprivreda Crne Gore je uputila inicijativu Elektroprivredi Republike Srpske za aktuelizaciju postojeće dokumentacije.

Na sastanku su razmijenjena i iskustva i položaj ta dva preduzeća u energetskoj tranziciji i reorganizaciji tih sistema