latinica  ћирилица
23/06/2021 |  17:00 ⇒ 17:03 | Autor: SRNA

Odalović: Brisel i Vašington da izvrše pritisak na Prištinu po pitanju nestalih

Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović rekao je da Beograd očekuje da Brisel i Vašington izvrše pritisak na Prištinu po pitanju nestalih.

Odalović je ocijenio kao šokantnu izjavu premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kutija da Priština neće dozvoliti pretresanje lokacija na Kosmetu, gdje se prema pretpostavkama nalaze ostaci ubijenih Srba.

- Očekujemo da će svi kontakti međunarodne zajednice koji obavještavaju Komisiju za nestala lica imati dovoljno snage da primoraju Prištinu da razgovara o toj temi u julu, kada se dijalog nastavi - rekao je Odalović na tribini u Beogradu koju je organizovalo Udruženje porodica kosmetskih stradalnika povodom 23 godine od brutalnog mučenja i ubistva Srba u Gnjilanu.

On je naglasio da se još traga za 1.639 nestalih na Kosmetu, od čega je 570 Srba i drugih nealbanaca, ali i Albanaca koji su Srbiji prijavili nestanak članova porodice.

Prema njegovim riječima, u rejonu Gnjilana traga se za još 39 ljudi, prenose beogradski mediji.

- U tom dijelu Kosova i Metohije postojala su 143 ilegalna zatvora, gdje su Srbi mučeni i ubijani. Mi smo sve dokaze dijelili sa tužiocem i zatražili pretragu Livočkog jezera. Upravo to malo jezero ne bi trebalo da predstavlja problem za pretragu. Pri svemu što se traži bez našeg prisustva, korišćena je metoda koja nije pouzdana, Beograd je ponudio pomoć koja nije prihvaćena - rekao je Odalović.

On je podsjetio da je nedavno završena pretraga lokacije Kiževak kod Raške i da bi identifikacija posmrtnih ostataka koji su tamo pronađeni trebala da bude završena u julu.

- Ne postoji alternativa i nijedan drugi mehanizam ili magični štapić. Mora se ići temeljno, strpljivo od lokacije do lokacije, od informacije do informacije, od groba do groba da bi se postigao cilj koji bi umirio porodice - rekao je Odalović.