latinica  ћирилица
23/06/2021 |  17:14 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Tegeltija: Zakon o VSTS amandmanima mijenjati u PS BiH (VIDEO)

Zbog važnosti za kandidatski status BiH, Savjet ministara usvojio je Nacrt izmjena Zakona o VSTS-u, ali bez podrške predsjedavajućeg Zorana Tegeltije i ministra spoljne trgovine Staše Košarca
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Srpski ministri očekuju da će bh. Parlament prepoznati da VSTS nema materijalne i tehničke kapacitete da istražuje porijeklo imovine sudija i tužilaca. Institucije BiH i u narednom kvartalu na privremenom finasiranju.

Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, jedan od zahtjeva Evropske komisije za dobijanje kandidatskog statusa, i druge tranše makro-finansijske pomoći Evropske unije, odlazi u parlamentarnu proceduru, ali bez potpune saglasnosti u Savjetu ministara.

Predsjedavajući Tegeltija kaže da ni Evropska komisija i Venecijanska komisija, koje su insistiirale da se unutar VSTS istražuje porijeklo imovine sudija i tužilaca, nisu prepoznale da VSTS za to nema materijalne i tehničke kapacitete. Kaže da se u Narodnoj skupštini Srpske odlučuje o zakonu koji taj zadatak povjerava posebnom odjeljenju Poreske uprave.

- Potrebno je godinu dana zbog priprema Poreske uprave za stupanje na snagu zakona. Poreskoj upravi je potrebno toliko, a mi službu pravimo za kratko vrijeme - rekao je Tegeltija.

Predsjedavajući SM ocijenio je da je značajno kompletiranje ekspertskog tima BiH koji će sa hrvatskom stranom analizirati sve podatke koji su važni za eventualnu izgradnju odlagališta na Trgovskoj gori. Uvjeren je da će ovaj tim dokazati da je to pogrešna lokacija.

Privremeno finansiranje institucija BiH i za treći kvartal, potvrdio je Tegeltija, demantujući da Budžeta institucija nema, zbog toga što, kako federalni mediji spekulišu, ne zasjeda Predsjedništvo BiH.

- Otvorile se druge teme, ali niko zvanično ne kaže šta je sporno. Održavanje sjedniica sigurno nije problem - dodao je Tegeltija.

Današnja dluka o privremenom finansiranju identična je prethodnim dvjema, ali uz očekivanje da će budžet biti uskoro osaglašen, Tegeltija podsjeća da su u zastoju projekti važni za građane BiH.