latinica  ћирилица
23/06/2021 |  18:25 | Autor: SRNA

"Savjet ministara nije učestvovao u kupovini poslovnog prostora UIO u Banjaluci"

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da je odluka o kupovini poslovnog prostora za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Banjaluci u direktnoj nadležnosti Upravnog odbora ove uprave, te da Savjet ministara ni na koji nije učestvovao u tom postupku, niti je to mogao.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše tvrdnje lidera PDP-a Branislava Borenovića da je Savjet ministara donio odluku o kupovini poslovnog prostora za UIO u Banjaluci, Tegeltija je rekao da u BiH postoje institucije koje taj postupak sprovode apsolutno samostalno bez ikakvog uticaja Savjeta ministara, što je slučaj sa Upravnim odborom UIO, naglašavajući da to zna jer je i sam dugi niz godina bio član ovog odbora.

- Odluka UIO o kupovini postora, odluka o izboru ponuđača i sve drugo je apsolutno u direktnoj nadležnosti Upravnog odbora, koji nikada niti informisao Savjet ministara o kupovini, niti je tražio saglasnost za raspisivanje konkursa, kao što to radi Služba za zajedničke poslove - pojasnio je Tegeltija na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara ima Službu za zajedničke poslove, koja za institucije BiH kupuje poslovne prostore, koja nakon sprovedene procedure podnosi izvještaj Savjetu ministara, što nije slučaj sa UIO.

- Prije mnogo godina donesena je odluka o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima, kada je definisan značajan iznos sredstava za nabavku zgrada, prostorija za mnogo institucija u BiH, kao za regionalni centar UIO u Sarajevu, Mostaru, izgradnji graničnih prelaza itd. U tim slučajevima se samo planira finansijski okvir, a u svemu ostalom samo učestvuje Upravni odbora Uprave - rekao je Tegeltija.

Upitan da prokomentariše tvrdnje opozicije o nesposobnosti Savjeta ministara i pozivu predsjedavajućem da podnese ostavku, Tegeltija je rekao da to nije ništa novo, te da je to posao opozicije, čiji lideri traže "prostor za svoju afirmaciju i neke svoje birke".

- Mislim da bi trebali /opozicioni lider/ da nauče da radeći protiv Republike Srpske, protiv predstavnika u Sarajevu nikada neće dobiti podršku građana u Srpskoj -  poručio je Tegeltija.