latinica  ћирилица
23/06/2021 |  18:30 | Autor: SRNA

Ekspertski tim dopunjen novim stručnjacima

Savjet ministara je, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, donio odluku o dopuni odluke o imenovanju ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.
Trgovska gora - Foto: ilustracija
Trgovska goraFoto: ilustracija

Uzimajući u obzir novonastalu situaciju prouzrokovanu učestalim zemljotresima u Hrvatskoj i BiH, ekspertski tim je ovom odlukom dopunjen stručnjacima za regionalnu geologiju, zemljotrese i seizmička ispitivanja, hidrotehniku i procjenu uticaja na životnu sredinu, te predstavnikom nevladine organizacije "Grin tim", saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ministri su danas usvojili informaciju Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH o planiranim i preduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz izvještaja o izvršenoj reviziji učinka o temi "Aktivnosti institucija BiH na osiguravanju radijacione i nuklearne bezbjednosti".

Preporuke se odnose na upravljanje radioaktivnim otpadom, postupanje institucija u vezi sa pitanjem potencijalne izgradnje skladišta ili odlagališta radioaktivnog otpada u susjednoj Hrvatskoj u blizini granice sa BiH, aktivnosti koje provodi Inspektorat Agencije, kao i monitoring radioaktivnosti u životnoj sredini.

U vezi sa iznalaženjem potencijalne lokacije za buduće centralizovano skladište radioaktivnog otpada i istrošenih radioaktivnih izvora u BiH, Agencija je od Savjeta ministara i entitetskih vlada zatražila da imenuju nove ili potvrde ranije imenovane predstavnike u komisiju koja će se baviti analizom dosadašnjih posjeta potencijalnim lokacijama i predlagati konačno rješenje za centralizovano skladište.

Agencija smatra da je potrebno preduzeti konkretne korake u koje bi bili uključeni svi relevantni predstavnici vlasti kako bi ovo pitanje bilo konačno riješeno.

Kada je u pitanju postupanje u vezi sa mogućom izgradnjom skladišta/odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, u Hrvatskoj, Savjet ministara je krajem prošle godine formirao ekspertski i pravni tim koji se bave ovim pitanjima.

Shodno tome, aktivnosti su intenzivirane i preduzima se sve što je u moći institucija BiH kako bi se Hrvatska spriječila u namjeri da odlaže radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori, dodaje se u saopštenju.

Regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu bezbjednost zadužena je da informaciju dostavi Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Kancelariji za reviziju institucija BiH.

Savjet ministara je, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donio odluku o izmjenama odluke o formiranju radne grupe za izradu izmjena i dopuna Pravilnika o čuvanju i uništavanju oduzete droge, psihotropnih supstanci, biljaka iz kojih se može dobiti droga i prekursora.

U radnu grupu je imenovan novi šef Odsjeka za suzbijanje zloupotrebe droge u Ministarstvu bezbjednosti Dragan Vukadin.

Radna grupa je zadužena da u roku od 18 mjeseci sačini izmjene i dopune Pravilnika o čuvanju i uništavanju oduzete droge, psihotropnih supstanci, biljaka iz kojih se može dobiti droga i prekursora.

Ministarstvo bezbjednosti će, nakon prikupljenih potrebnih mišljenja, Prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika dostaviti Savjetu ministara na razmatranje i usvajanje.

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, ministri su usvojili izvještaj o zaključivanju memoranduma o saradnji u oblasti sporta između Ministarstva civilnih poslova i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske.

Memorandumom, koji su 16. marta u Sarajevu potpisali ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, predviđena je saradnja institucija zaduženih za sport dvije zemlje kroz zajedničke aktivnosti i razmjene iskustava.

Predviđena je i saradnja sportskih udruženja i saveza u oblasti različitih sportskih disciplina vrhunskog sporta kroz učešće u zajedničkoj obuci, turnirima, tradicionalnim sportskim manifestacijama, kao i razmjena srodnih sportskih disciplina i osoblja /trenera, menadžera, medicinskog osoblja/, podsticanje učešća stručnjaka na sportskim seminarima, simpozijumima i konferencijama u organizaciji obje strane koji su od zajedničkog interesa, te organizovanje bilateralnih sportskih okupljanja s ciljem razmjene iskustava, kao i konsultacije na rekonstrukciji i održavanju sportskih objekata.

Savjet ministara zadužio je Ministarstvo civilnih poslova da izvještaj uputi u dalju proceduru i dostavi Predsjedništvu BiH.